Blic Zena

Kukuruz &dijeta lubenica

Upravo sada je idealno vreme da pročistite organizam i ujedno skinete koje kilo viška. Zaboravite na tešku hranu i okrenite se lakšoj

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Ako želite da samo malo smanjite telesnu težinu, evo savršene letnje dijete koja se može primenjiva­ti tri, pet, a najduže sedam dana. Ako pak imate nameru da samo očistite organizam, primenite je jednom ili dva puta u toku nedelje.

– Leto je idealno vreme za povremenu detoksikac­iju organizma ili za manje korekcije figure smanjenjem viška kilograma. Obilje mladog kukuruza i lubenica nameće se kao savršen sezonski izbor da odmorite organizam od teške hrane i laganom dijetom učinite nešto dobro za svoje telo – kaže dr Olga Ličina, klinički nutricioni­sta, i daje bliže uputstvo.

U toku dana u četiri obroka treba pojesti 4 klipa mladog obarenog kukuruza i do 3 kg mesa lubenice. Po želji možete dodati jedan paradajz i 150 g mladog nemasnog sira ili jogurta i još jedan paradajz, ali u tom slučaju pojedite samo tri klipa kuvanog kukuruza.

Podelite na 4 obroka

Prema njenim rečima, gubitak kilograma zavisi od vaše sadašnje težine, ali u proseku se za pet dana izgubi oko tri kilograma. Dijetu možete ponoviti posle nedelju dana, ali se ne preporučuj­e dijabetiča­rima, deci u razvoju, trudnicama i dojiljama, kao i osobama sa ozbiljniji­m zdravstven­im problemima.

Vrlo jednostavn­o, bez velikog troška, planiranja i dugotrajne pripreme obroka brzo ćete doći do dobrog rezultata i osećaćete se lako kao perce. Važno je da određenu količinu kuvanog kukuruza i lubenice jedete u najmanje četiri obroka. Po želji obroke možete da podelite i u više količinski manjih delova i kombinovat­i na način koji vama odgovara.

Kukuruz je najbolji svež

Dr Olga Ličina

SAVET EKSPERTA

Ova dijeta je niskokalor­ična jer u 3 kg lubenice ima oko 630 kcal, dok četiri klipa mladog kuvanog kukuruza srednje veličine imaju oko 324 kcal. To znači da je ukupan dnevni unos ispod 1.000 kcal

Bez obzira na sortu, najbolje je da kukuruz jedete svež, istog dana kada je ubran. Kada kupujete na pijaci to baš nije moguće, ali treba znati da klip treba da bude jedar, sočan i jarke boje. Kada je klip sveže ubran, kukuruzna svila, one smećkaste vlasi, treba da bude blago lepljiva. Do upotrebe klipove čuvajte neoljušten­e u frižideru, a pre kuvanja odstranite komušinu, svilu uklonite suvom krpom i kuvajte ne više od pet minuta u dosta posoljene vode. To vreme kuvanja je dovoljno kada je kukuruz sasvim mlad, a za starije klipove produžite vreme kuvanja.

 ??  ??
 ??  ?? klinički nutricioni­sta
klinički nutricioni­sta
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia