Blic Zena

Čuvajte noževe pravilno i seckajte kao šef

Žena ženi...

-

Sa tupim je posao u kuhinji pravo mučenje

Po ugledu na popularni hvatač snova koji nam stiže iz tradicije američkih Indijanaca, napravite sličan ukras od heklanog miljea. Zategnite ga na neku čvrstu žicu ili ga pričvrstit­e pomoću dva rama za vez. Dodajte poneko perce i okačite.

3. ZALEPITE NA KARTON

Dobićete neobičnu i originalnu lampu ako heklani milje zalepite na deblji papir. Zamenite stari abažur i uživajte u romantično­j atmosferi koju daje ovakva svetlost. Senke na zidu odražavaće šare sa miljea.

4. OPSECITE TRAKU

Čipke napravljen­e od tankog konca često se cepaju. Ne umete da ih popravite, a žao vam je da bacite? Opsecite makazama motiv koji nije oštećen, uštirkajte na isti način kao u prvom predlogu i dobićete obeleživač strana u knjizi koju upravo čitate.

5. OSVEŽITE TORBICU

Stari neseser za šminku ili platnena torbica izgledaće sasvim drugačije ako napravite jednu ovakvu aplikaciju. Na isti način možete da ukrasite i korice porodičnog albuma za fotografij­e.

6. OBUCITE SVEĆE

Ako vam se kao detalj dopadaju grupisane sveće različitih visina i debljina, evo još jednog načina da upotrebite hekleraje. Za ovu dekoraciju pogodni su i oni manji okrugli „tabletići“. Pričvrstit­e ih za sveću lepkom ili špenadlama.

Na najposećen­ijem ženskom forumu, Ana.rs, uvek ima zanimljivi­h tema. Ova nam je privukla pažnju jer se pokazalo da žene i te kako vode računa o kuhinjskom priboru, pa su pune saveta o tome kako da čuvate dobre noževe, bez kojih je svaki posao u kuhinji muka. Takođe, savetuju i kako se šta najbolje seče. Prenosimo vam njihova iskustva. • Noževe redovno oštrite, a ukoliko nemate oštrač, može da posluži nebrušena donja strana porcelansk­og tanjira ili tacnice za kafu. • Noževi bolje seku ako se oštrica pre upotrebe malo zagreje. Međutim, tako se brže tupe, pa to treba imati u vidu. • Visokokval­itetne noževe trebalo bi upotreblja­vati isključivo za namirnice, nikako kao alat za neke popravke. • Keramički noževi nisu pogodni za sečenje zaleđenih namirnica, kostiju ili tvrdih korica hleba. • Kao podlogu za sečenje koristite drvenu daščicu ili onu od fine plastike. Staklena, metalna ili kamena podloga mogu da oštete nož. • Noževe je najbolje čuvati u futroli, na magnetnoj šipki ili u posebnoj fioci. • Da se ne ozledite, na špic oštrog noža stavite komadić plute. • Kada se ostaci zalepe za nož i ne mogu da se operu na uobičajeni način, uklonite ih navlaženim pampurom koji ste uronili u so.

NAPRAVITE PRIRODNI FUNGICID

Zbog loše izolacije i neadekvatn­og provetrava­nja u uglovima prostorija, na fugama u kupatilu i na zidovima često se stvaraju one ružne sive fleke od buđi. Uzrok njihovog nastanka je vlažna sredina, pogodna za razvoj gljivica. Borba s tim problemom traje dok god postoje uzroci, a mrlje se povremeno skidaju skupim hemijskim sred

Zahvaljuje­mo članicama foruma

ana.rs na ovim savetima. Tamo ćete pronaći još mnogo fantastičn­ih saveta i trikova. Treba samo da se registruje­te

na

Rešite se ružnih mrlja od vlage

stvima. Zato isprobajte ovaj domaći recept protiv buđi.

Potrebni su vam

šolja destilovan­e vode, šolja alkohola (votke ili rakije) i po 10 kapi eteričnih ulja čajevca, eukaliptus­a i lavande. Sve sastojke ubacite u flašicu sa raspršivač­em, promućkajt­e i dobro naprskajte mesta koja je zahvatila plesan.

 ??  ?? Nakon pola sata površinu obrišite mekom krpom
Nakon pola sata površinu obrišite mekom krpom
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia