Blic Zena

Neka, ja ću Da li vam je poznato?

Obrazac koji stičemo od malih nogu

-

Kad bismo pravili spisak rečenica koje ženama treba zabraniti, ova bi bila među prvih pet. Fenomen preuzimanj­a odgovornos­ti za sve ne donosi dobro nijednom odnosu

Koliko puta ste deci ili partneru rekli: „Neka, ja ću“? Koliko puta ste sami spremili kuću, ručak, rasklonili sto posle jela, oprali sudove, a onda nastavili da usisavate, peglate, čistite, sklanjate sve ono što oni nemilice razbacuju? Jasno, teško vam je da izbrojite ovakve i slične situacije. A da li ste svesne da ovakvim ponašanjem nikome, a ponajmanje sebi, ne činite ništa dobro? Naprotiv.

– Na Fejsbuku sam videla objavu: „Kad bi se ukinula ženska tradicija ’Neka, ja ću’, ne bi bilo toliko nesposobni­h muškaraca“. Ovo je samo donekle tačno. Jer za takav odnos je potrebno dvoje, jedan u ulozi majke i jedan u ulozi deteta, bez obzira na pol – kaže Sunčica Jovanović, psiholog i psihoterap­eut.

A obrasci ponašanja stiču se, naravno, u detinjstvu. Kada tek stupamo u zrele odnose, objašnjava Sunčica, iz detinjstva prenosimo poznati obrazac majka–dete. Zato u tim odnosima često preuzimamo jednu od ove dve uloge, ili majke (onog ko preuzima odgovornos­t, samo daje, stvara odnos zavisnosti) ili deteta (onog koji samo prima, stalno traži brigu, da mu se ispunjavaj­u potrebe).

Svako je odgovoran za sebe

Za početak, svi moramo naučiti kako je to biti u emotivnom odnosu odrasli–odrasli, a u njemu je prvi zakon koji važi – svako je odgovoran za sebe, svoj život, svoje odluke, ispunjenje svojih želja, svoje ponašanje i raspoložen­je.

– Ako su obe osobe odrasle, ne važi rečenica s početka – kad bi se jedna strana promenila, i druga bi. To se neće desiti. Niko neće naprasno postati sposobniji ako vi promenite svoj obrazac „Neka, ja ću“, jer nečije ponašanje ne dolazi samo kao reakcija na vaše zalaganje već je proizvod i njegove volje i ponašanja.

A šta bi se zaista desilo ako bismo promenili svoj obrazac preuzimanj­a odgovornos­ti za sve, naročito za ono gde je to nemoguće –

Uloga velike majke u stvari je uloga velikog usamljenog deteta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia