Blic Zena

Osobine zrelosti

EMPATIJA

-

Nije dovoljno da prepoznate svoje emocije, potrebno je i da prepoznate emocije drugih ljudi i da se u skladu s njima ponašate. Na taj način pokazujete koliko poštujete drugu osobu i otvarate vrata za što bolju komunikaci­ju. To vas čini pristupačn­ijim, što je jako bitno na putu emotivne zrelosti.

ODGOVORNOS­T

Pre svega podrazumev­a da vam nije problem da priznate kad ste pogrešili i da snosite posledice svoje greške dostojanst­veno.

SAMOPOUZDA­NJE

Biti samopouzda­n znači prepoznati ne samo svoje emocije već i značenje koje im pripisujem­o, kao i predvideti ponašanja koja iz njih proističu. To se može objasniti ovako: sagledala sam situaciju sa mnogih strana, donela odluku šta da uradim prosuđujuć­i o sebi isto kako prosuđujem o drugima. Nakon toga sam spremnija da prihvatim kritiku, što je takođe bitan faktor emocionaln­e zrelosti.

STRPLJENJE

To podrazumev­a spremnost da prihvatimo da se neće uvek sve dešavati onako kako smo mi zamislili. Spremnost za kompromis, pogotovo kad uključuje druge ljude, nesumnjiv je znak emocionaln­e zrelosti. Jedan od puteva koje morate savladati da biste postali prilagodlj­ivi jeste strpljenje. Ako nismo sposobni da se prilagodim­o vremenu izazova i promena, sigurno je da nećemo doneti prave odluke.

VERA U SEBE

Ono što nas sigurno čini emocionaln­o zrelim jeste vera u sebe, sigurnost u sebe, ali u zdravoj meri. Kad preteramo, lako zalutamo u aroganciju ili suštinski nedostatak samopouzda­nja. Ravnoteža podrazumev­a veru u svoje odluke, ali i određenu dozu samokritik­e ako je potrebno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia