Blic Zena

Znamo i zašto

-

Na zvuk jutarnjeg alarma većina skače kao oparena ne

dozvoljava­jući organizmu da se razbudi. Umesto toga, ugasite

alarm, sklonite pokrivač i lagano se protegnite

Malobrojni su oni koji s lakoćom ustaju iz kreveta na zvuk jutarnjeg signala za buđenje. Većina odlaže ustajanje, a najgore što možete da uradite jeste da se sklupčate i pomislite na još pet minuta sna. Na taj način samo produžavat­e jutarnju agoniju. Biće vam neuporediv­o lakše ako odmah sklonite pokrivač i počnete s laganim protezanje­m u ležećem položaju. Što bolje istegnete

mišiće, to ćete se bolje osećati, a kako se po jutru dan poznaje, lakše ćete se suočiti s obavezama. Međutim, većina ima drugačije rituale koji najčešće samo pogoršavaj­u muku jutarnjeg buđenja. Nauka kaže da je ujutro snaga naše volje najslabija i da joj moramo pomoći ustaljenim ritualima. Evo najčešćih grešaka koje i najlepši dan mogu da pretvore u mučenje.

B.G.

Navika da po nekoliko puta, na po pet minuta, odlažete ustajanje najveći je krivac za jutarnju mrzovolju i osećaj umora. To malo sna jeste slatko, ali je osećanje krivice snažnije, pa umesto da se probudite odmorni i orni za novi dan, imaćete osećaj da se niste naspavali.

Šolja mirisne jutarnje kafe još je jedna navika u čiju se efikasnost kunemo. Navodno nas kafa najlepše razbudi. Nauka kaže upravo suprotno, da ne posežemo za kafom još pospani jer naš organizam između osam i devet sati ujutro proizvodi veće količine hormona kortizola, koji reguliše količinu energije u organizmu. Prema nauci, kafa pre 9.30 smanjuje proizvodnj­u kortizola, a posledica toga je manjak energije.

Loša je i navika da čim otvorite oči počnete da otvarate sve prispele mejlove i poruke, ili da na društvenim mrežama proveravat­e ko je šta postavio prethodne noći. Umesto toga, dan počnite svojim mislima. Neka i tih pola sata nakon buđenja bude samo vaše vreme, koje ćete posvetiti jutarnjoj toaleti i doručku.

Stručnjaci koji su istražival­i jutarnje navike kažu da je za dobar osećaj i veću produktivn­ost u toku dana zaslužan i jednostava­n ritual nameštanja kreveta.

Dani se polako skraćuju, pa će vrlo brzo doći vreme buđenja u sumračna jutra. Kako će taj period godine potrajati, ne dozvolite da vam to crpi energiju. Umesto da tumarate kroz polumrak, osvetlite jutro sijalicama i sve će biti drugačije.

 ??  ?? Ujutru je snaga volje najslabija, pa je treba podstaći
Ujutru je snaga volje najslabija, pa je treba podstaći

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia