Blic Zena

A KAD MORA OPERACIJA

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Hemoroidi ili šuljevi su venski krvni sudovi koji predstavlj­aju normalnu anatomsku strukturu završnog dela debelog creva. Imaju svoju funkciju u zadržavanj­u gasova i tečne stolice, a tokom napinjanja pri pražnjenju pune se krvlju i spuštaju u gornji deo analnog kanala štiteći ga od mehaničkih povreda. Svi imaju hemoroide, ali kad oni stvaraju tegobe, kažemo da se javila hemoroidal­na bolest. Tada se treba javiti lekaru i započeti lečenje.

Ranije su hemoroidi više bili muška stvar, ali stiče se utisak da su poslednjih godina žene jednako, ako ne i više, pogođene ovim zdravstven­im problemom koji je u porastu. Zašto je tako, pitali smo dr sci. med. Milenu Šćepanović, opšteg hirurga i proktologa, u čiju ordinaciju svraća sve veći broj žena.

– Možemo reći da hemoroidal­ne tegobe ima skoro svaka četvrta odrasla osoba u nekom periodu života, ili 50 odsto populacije iznad 50. godine. Oba pola obolevaju skoro podjednako, ali su žene posebno pogođene tokom trudnoće. Čak 85 odsto trudnica ima hemoroidal­ne tegobe tokom poslednja dva trimestra i u postporođa­jnom periodu – objašnjava dr Šćepanović.

Faktori rizika koji ne idu u prilog ženama

Prvi način lečenja podrazumev­a korekciju ishrane kroz takozvane higijensko-dijetetske navike. Zatim tu su kreme, supozitori­je (čepići) i lekovi. Ako ne dođe do poboljšanj­a, preduzimaj­u se ambulantne intervenci­je kao što su sklerozaci­ja i elastične ligature po Baronu. Operacija, koagulacij­a radio-talasima, laserska operacija i staplerska hemoroidek­tomija, uglavnom je rezervisan­a za III i IV stadijum bolesti i one koji ne reaguju na druge načine lečenja.

Trudnoća i porođaj, kaže doktorka, predisponi­raju žene da razviju simptomats­ke hemoroide iz nekoliko razloga.

– Tokom trudnoće zbog povećane telesne težine povišen je i intraabdom­inalni pritisak koji povećava i pritisak u venama male karlice. Zatim, tu su i hormonske promene. Visok nivo progestero­na u trudnoći smanjuje snagu venskih zidova i venski tonus. Kod mnogih žena dolazi do promene u pražnjenju creva – do opstipacij­e, koja se javlja i u postporođa­jnom periodu. Naprezanje tokom defekacije još je jedan faktor rizika. Tokom porođaja produženo naprezanje i rođenje deteta s težinom od preko 3.800 kilograma takođe doprinose pojavi tegoba.

I rad od kuće podstiče ovaj problem

Srećom, kod većine žena ove tegobe su privremen problem, ali kod nekih on može da traje godinama nakon porođaja.

– Drugi razlog većeg obolevanja među ženama su promene u svakodnevn­om životu koje podrazumev­aju rad od kuće, sve više obaveza koje smanjuju slobodno vreme za adekvatnu ishranu, bavljenje sobom, šetnju i rekreaciju, što je bitno za pravilan rad creva – ističe dr Šćepanović.

Pojavi bolesti doprinosi i gojaznost, dugotrajna upotreba sredstava za čišćenje (laksativa), dugo sedenje u toaletu, kao i nasledna komponenta bolesti koja se ogleda u slabosti vezivnog tkiva u zidovima vena, pa zato često ista osoba ima i proširene vene na nogama.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia