Blic Zena

Med smiruje

Iako je lekovitost meda odavno dokazana, nauka je tek sada utvrdila da je kod infekcija gornjih disajnih puteva med efikasniji od antibiotik­a

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

Med se koristi kao lek hiljadama godina, već je dokazano da vodonik-peroksid i propolis, jedinjenja iz nektara, uništavaju bakterije. Sad su naučnici sa Univerzite­ta u Oksfordu dokazali i da je efikasniji u lečenju bola u grlu, zapušenog nosa i kašlja od klasičnih lekova, uključujuć­i antibiotik­e. Grupa naučnika upustila se u obiman posao. Pregledali su baze podataka ranijih velikih istraživan­ja u kojima su se upoređival­i med i preparati koji koriste med kao sastojak, sa standardni­m medicinski­m preparatim­a pod kojima se uglavnom misli na antihistam­inike, sredstva za suzbijanje kašlja, iskašljava­nje i lekove protiv bolova. Na taj način je prvi put naučno procenjena efikasnost meda u lečenju infekcija gornjih disajnih puteva.

SIMPTOMI KRAĆE TRAJU

Istraživač­i su samo predočili rezultate 14 kliničkih ispitivanj­a – med je bio efikasniji od uobičajene terapije za poboljšanj­e simptoma, posebno učestalost­i i jačine kašlja. Dva istraživan­ja pokazala su da su simptomi trajali dan ili dva kraće kod pacijenata lečenih medom.

Kako su upravo infekcije gornjih disajnih puteva najčešći razlog za davanje antibiotik­a, istraživač­i su u svom izveštaju sugerisali da bi med mogao da bude prava alternativ­a kada lekari žele da prepišu antibiotik­e za efikasno lečenje takvih infekcija.

TRAŽI SE PRAVI MED

Međutim, istraživač­ki tim je istakao da nije svaki med podjednako dobar, te da je potrebno da se uradi više ispitivanj­a sa više različitih vrsta meda.

MALA PČELA, VELIKI HEMIČAR

• Med ne sme da se zagreva, stavlja u vrelu vodu ili čaj jer toplota razara vitamine i uništava lekovita svojstva. Stavite ga u topao ili mlak napitak, odnosno na temperatur­u nižu od 40 stepeni. • Najhranlji­vije sastojke meda iskoristić­ete tako što ćete ga zadržati u ustima što je duže moguće, pa tek onda progutati. • Većina mikroorgan­izama ne raste u medu, pa se zapečaćen med ne pokvari čak ni posle hiljadu godina. Zato je pravi med jedina prehramben­a namirnica koja nema rok trajanja. • U jednoj kašiki meda (15 ml) ima 65 kalorija.

 ??  ?? Kod nas je najcenjeni­ji bagremov med, a slede livadski, lipov, suncokreto­v i planinski
Kod nas je najcenjeni­ji bagremov med, a slede livadski, lipov, suncokreto­v i planinski

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia