Blic Zena

MOJE ZDRAVLJE – MOJA ODLUKA

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Ovako se zove akreditova­ni program čiji je autor učiteljica Biljana. Koncipiran je tako da kolege učitelji i nastavnici unaprede kompetenci­je za sprovođenj­e zdravih stilova života u radu sa decom. – Kolegama sam držala predavanja na ovu temu širom Srbije, a kroz program obuhvaćena su tri segmenta: pravilna ishrana, higijena i boravak u prirodi. Sve što važi za učenike, važi i za nas, pa tako ako im savetujem da je fizička aktivnost važna, i ja vežbam sa njima, ukoliko ih vodim na klizalište, i ja klizam sa njima – otkriva Biljana, koja ima i svoj edukativni Jutjub kanal „Biljanin krug“.

kreativnos­t, koju smo sprovodili u delo i tokom onlajn nastave – otkriva Biljana, koja je i pedagoški savetnik.

Prvog dana držala sam TV časove

O modelu nastave koji se primenjuje u školama od 1. septembra kaže da je prihvatlji­v i primenljiv, kao i da je za 30 minuta svakako moguće obraditi nastavnu jedinicu. Smatra i da će iskustvo sa onlajn nastavom olakšati rad i njima i deci jer su videli da mogu da pomera

Svoje đake Biljana uči da poštuju pravila, starije osobe, jedni druge. Zato je za 15 godina, koliko radi, dobila brojne nagrade za pedagoški rad ju granice. A upravo je učiteljica Biljana imala čast i privilegij­u da se baš prvog dana pojavi pred učenicima preko malih ekrana i predstavi im se putem novog vida nastave.

– To iskustvo je neprocenji­vo i trudila sam se da budem vedra i dopadljiva deci jer je i za njih kao i za mene ovo bila nova praksa, a donekle i izazov. Sad se sa radošću sećam tih časova, a svojim kolegama sam preporučil­a da se oprobaju u ulozi TV nastavnika – ističe Biljana, koja iza sebe ima 15 godina radnog iskustva.

Da će biti učiteljica, znala je još dok je išla u školu jer je njeno detinjstvo obeležila igra škole i uloga učiteljice. Tako prilikom izbora fakulteta nije imala dilemu, za razliku od većine mladih ljudi kojima je to teška odluka.

Dogovor sa roditeljim­a je osnova za uspeh

Danas u radu sa decom primenjuje ambijental­nu nastavu, koja podrazumev­a držanje časova van učionice. Njena praksa pokazala je da deca tako lakše usvajaju znanja i prihvataju pravila škole.

– Vrlo često časove sa svojim odeljenjem, koje je sad 4-1, imam u školskom dvorištu ispod pečurke, gde svi mogu udobno da se smeste i prate nastavnu jedinicu. Takođe, na tribinama u dvorištu imali smo časove muzičke kulture na kojima smo svi pevali i uživali. Išli smo i na klizalište, a tamo su pored fizičke aktivnosti, učenici usvajali znanja o lepom ponašanju na javnom mestu – priča ova kreativna učiteljica i dodaje da će zbog epidemiolo­ške situacije njihova ambijental­na nastava sada morati malo da pričeka.

Otkriva nam da ovakav pristup rada kod dece razvija sigurnost, samostalno­st i inicijativ­u. Takođe, đaci vole da menjaju ambijent za učenje jer na taj način osećaju slobodu i kreativnij­e se izražavaju u zadacima koji se pred njih postavljaj­u. Ali, kako kaže Biljana, ništa od toga ne bi bilo da nema odličnu saradnju sa roditeljim­a. Srećna je što su joj ukazali poverenje, što ne sputavaju njene ideje, pa su tako za uspehe i rezultate svi zaslužni.

A kad nije u školi, Biljana putuje i hrani dušu i mozak u prirodi. Zato kad god može ide na Taru, ali obavezno sa foto-aparatom. Fotografis­anje joj je hobi iz kog je proistekao projekat „Istraži – prikaži“, koji je ovog leta realizoval­a za svoju dušu. A uskoro će ga sprovesti i u svojoj školi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Onlajn nastava zaista pomera granice, smatra
Onlajn nastava zaista pomera granice, smatra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia