Blic Zena

Dvoje zaražene dece, ceo razred uči onlajn

- V. N.

Ako dete mora u samoizolac­iju, idu i roditelji

Povodom početka školske godine, dr Srđa Janković, imunolog, rekao je da se pojavljuju sporadični slučajevi obolevanja dece u školama i da, ako se taj broj bude povećao, postoji jasan protokol.

– Škole zasad dobro stoje. A ako dođe do obolevanja u školi, dete se testira u domu zdravlja, roditelj se obraća lekaru, a ukoliko se potvrdi korona, deca koja su bila u kontaktu idu pod nadzor. U slučaju da je u razredu zaraženo dvoje dece, ceo razred ide na onlajn nastavu – kaže dr Janković.

U svetlu ove najave postavlja se pitanje kakva su prava zaposlenih roditelja ako se detetu odredi samoizolac­ija i da li će moći da otvore bolovanje.

– U situaciji kad je detetu zbog zaraze korona virusom određena samoizolac­ija, i roditelju se određuje samoizolac­ija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i ona prema Zakonu o zdravstven­om osiguranju iznosi 65 odsto – istakli su u RFZO.

Kako dalje objašnjava­ju, ukoliko je zaposlen kod poslodavca koji je u skladu s preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolac­ije pripada naknada zarade u iznosu od 100 odsto, koju obezbeđuje poslodavac.

– Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolac­ije 65 odsto, a može biti i 100 odsto, što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu – istakli su u RFZO.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia