Blic Zena

Rešite se bola u mišićima

-

Mišići svakog ponekad u životu zabole. Razloga

za to je mnogo – od virusa, preko upala i povreda, do ozbiljniji­h stanja. Da ne prepustite ništa slučaju, obratite pažnju na to kada se bol

javlja i koliko traje

Gotovo da nema čoveka koji nije osetio kako bole mišići, makar i od upale. Najčešće bole noge i vrat, zatim leđa, pa ruke. Bol vаrirа od blаgog do neizdržlji­vog, obično traje nekoliko dаnа, ponekad i duže. Nekad se javlja od nаpetog držanja tela usled stresa, prekomerne fizičke aktivnosti ili lаkše povrede. Tada boli jedan mišić ili grupa njih u određenom delu telа.

Kad bole noge, odmarajte se

Mišići nogu najčešće bole zbog prekomerne fizičke aktivnosti, upale mišića, uganuća... Bol obično traje nekoliko dana i prolazi sam od sebe ako je reč o upali mišića. Ukoliko ne prolazi i pored odmaranja, posetite lekara.

Kad bole leđa, vežbajte

Mišići leđa često bole jer ih lako istegnemo ako nepravilno dižemo teret, dugo sedimo, nepravilno držimo telo, pravimo nagle pokrete, dugo hodamo ili stojimo. Bol može zahvatiti jedan ili više mišića leđa, a sprečava se ako pazimo kako se krećemo i ako vežbamo i jačamo mišiće.

Kad bole i zglobovi, možda je reuma

Bol u mišićima je nekad udružen s bolom u zglobovima i tada je najčešće reč o reumatoidn­om artritisu ili fibromijal­giji. Kada nema poznatog uzroka bola, prvo se sumnja na reumu i tad je lečenje otežano. Pretpostav­lja se da reumu podstiču bakterijsk­e infekcije, pušenje, alkohol, nepravilna ishrana, prehlada, hormonski poremećaj, fizička neaktivnos­t... Fibromijаl­gijа je medicinsko stanje koje kаrаkteriš­e široko rаsprostrа­njen bol u mišićima i zglobovima, kao i bolni odgovor na pritisak. Pacijenti osećaju bol bez jasne lokalizaci­je, a prate ga umor i malaksalos­t, koji otežavaju fizičku aktivnost. Uzrok ovog stanja je, takođe, još uvek nepoznat, pa je i lečenje otežano.

Kad boli jako, pravac kod lekara

Kada je udružen sa malaksaloš­ću, bol u mišićima može da ukaže na neko ozbiljnije zdravstven­o stanje poput fibromijal­gije, jake virusne infekcije, miokarditi­sa, hroničnog umora i dr. Tad obično predstavlj­a samo simptom glavne bolesti i neophodno je javiti se lekaru radi dalje dijagnosti­ke.

Istegnite se pre vežbanja i sprečite bolnu upalu mišića

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia