Blic Zena

Visočka banja pod vedrim nebom

-

Ovaj biser prirode ušuškan je u kanjonu Velikog Rzava, na istočnim obroncima Zlatibora. Tu se osim u kupanju u lekovitoj vodi od 27 stepeni pod vedrim nebom, uživa i u divljoj lepoti netaknute prirode

Sve što sam znala kada sam se iz Arilja uputila u Visočku banju bilo je da idemo na mesto pod vedrim nebom, smešteno u najužem delu klisure Velikog Rzava, ispod sela Visoko. Da je prepuštena na brigu nekolicini donatora i zaljubljen­ika u ovaj kraj i da se do nje se stiže uskim, vijugavim putem za koji ne postoji vidljiv znak.

Sam ulaz u banju nije mnogo obećavao. Nailazimo na nekoliko vikendica i kafanu kraj reke pogledom tražeći neki pansion, prodavnicu ili banjsko kupatilo koji bi nam potvrdili da smo na pravom mestu. Ništa od toga ovde ne postoji. Pitamo za banju, a nasmejana žena nam pokazuje pravac uz komentar: „Imate vi još dosta da pešačite do bazena“.

I krenusmo...

Prvo preko drvenog mosta na drugu stranu Velikog Rzava, a onda uskom stazom sa drvenom ogradom, sve uz reku, do banje. Od lepote koja nam se ukaza usput nasta muk. Ovo je raj na zemlji, kažu moji saputnici ne ispuštajuć­i foto-aparate iz ruku, srećni, kao i ja, što smo se upustili u ovu avanturu.

Dođeš kriv, a odeš prav

O lepoti Velikog Rzava mnogi su pisali, a meni u tom trenutku samo jedna misao prolazi kroz glavu. Čist kao suza, kao da čovek do njega još nije ni stigao. Posle desetak minuta laganog hoda, na kraju staze, nailazimo na tri bazena uz korito reke, u koje se banjska voda uliva direktno iz stena. Prvi je natkriven, dva su otvorena, a delo su ruku lokalnih stanovnika.

U natkriveno­m bazenu srećemo Dobrila Rosića (78) iz Arilja. Priča nam da je bio skoro nepokretan zbog bolova u kičmi i reume dok pre nekoliko godina nije redovno počeo da dolazi ovde.

– Kad sam se prvi put zaputio ovamo, nisam mogao da dođem a da se ne odmaram na svakih sto metara, a sad skoro da pretrčim od mosta do bazena. Voda u bazenu je odlična, ima istu temperatur­u leti i zimi, oko 27 stepeni. Mene je preporodil­a – priča deda Dobrilo.

Najlepše je, dodaje, radnim danima u banji jer nema gužve, dok se vikendom sjate ljudi sa svih strana, iz Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka, Arilja...

O čudesnoj moći Visočke banje u ovom kraju postoje mnoga predanja u koja meštani veruju i rado ih prepričava­ju putnicima namernicim­a. Jedna priča kaže da su lekovita svojstva banje otkri

Banju čine tri bazena uz korito reke, u koje se banjska voda uliva direktno iz stena

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia