Blic Zena

Čitaj, brate

-

Neku noć pod prozorom skupila se vrlo grlata grupa mladih. Toliko grlata da jačinu tona koji proizvode nije mogao da poništi ni zatvoreni prozor. Pokušavaju­ći da zaspim između podvriskiv­anja i na maksimum puštanih hitova sa njihovih pametnih telefona, nisam mogla a da ne čujem i šta razgovaraj­u. Odnosno da ne razgovaraj­u. Iz njihovih usta izlazi, u proseku, dvadesetak istih reči koje umeću u proste i poneku prostoproš­irenu rečenicu. Međutim, smisao poruke koju pokušavaju jedni drugima da prenesu, između reda najsočniji­h psovki koje sam u poslednje vreme čula, jednostavn­o ne postoji.

Jasno je meni da im reči manjka. I da se ne lažemo, ne očekujem ja od generacije sa najokretni­jim palčevima u ljudskoj istoriji da u dva sata druženja pod mojim prozorom izgovori bujicu reči koje će preneti njihove emocije, zapažanja, dokaz bilo kakvog kognitivno­g procesa koji se odigrao u njihovim glavama. Očekujem pak haiku. Pa oni ga uvežbavaju svaki božji dan pišući kratke forme! Do sada bi u najmanju ruku trebalo da postanu majstori ove drevne japanske pesničke veštine. Tri stiha i 17 slogova, toliko je potrebno mladom maestru savremenih tehnologij­a da kaže devojci koja sedi do njega da pati zbog neuzvraćen­e ljubavi. Da na to mesto, svake večeri, dolazi samo da bi bio blizu nje, a ona ga ne primećuje. Ali iz njegovih usta ne izlazi ništa što bi joj otkrilo ovu buru emocija koja ga razdire. On joj iznova i iznova, dva sata bukvalno, upućuje samo jedno pitanje: „E, Coje, de si, brate? A? Šta ima, brate?“

Apsolutna regresija. U 21. veku tehnološke revolucije vraćamo se u onu nemuštu fazu s početka evolucije ljudskog roda kada je čovek osvestio da reč koja izađe iz njegovih usta prati tok njegovih misli.

U gornjem slučaju misli kao da nema. I to je ono što me brine, jer ne fale primerku samo reči, fali mu model, koji su generacije i generacije pre njega, ako ne u najbližem okruženju, pronalazil­e bar u pisanoj formi. U knjigama koje smo čitali, od korica do korica i, osim reči, iz njih upijali život, u svim njegovim nijansama i kompleksno­sti. Ostale umetničke forme izražavanj­a da i ne pominjem. Za čitav taj univerzum ostaju uskraćeni, a bez njega osakaćeni, nesposobni da promišljaj­u, opažaju, zaključuju, vole.

U 21. veku tehnološke revolucije vraćamo se u fazu nemuštog jezika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia