Blic Zena

Roditeljst­vo Dečji jelovnik od A do Š

- Radmila Nikolić redakcija@bliczena

Mnogo je preporuka u vezi sa tim šta treba dati deci da jedu, i nije ih sve lako zapamtiti. Da vam olakšamo muke – predstavlj­amo vam šest grupa namirnica na kojima treba da se zasniva njihova ishrana

Svaki roditelj zna koliko je decu ponekad teško nahraniti jer ne žele da jedu ono što im je ponuđeno. A treba im objasniti šta je najbolje za njihov rast...

– Deca imaju drugačije potrebe u ishrani nego odrasli, ali se priča o preporukam­a za njihovu ishranu ipak svodi na stvaranje dobrih navika u izboru hrane i to šta organizmu najviše prija da bi optimalno radio – ističe nutricioni­sta Stevan Brankov.

– Ishrana dece je specifična i po tome što zahteva vašu maštu, strpljenje, poneku sitnu ucenu, jer odrasle osobe mogu racionalno da prihvate odricanje od nekih nezdravih slasnih zalogaja u korist zdravlja, dok su deca sklona konzumiran­ju svega što ih vizuelno privlači.

Iako je moguće izdvojiti namirnice zdrave za decu, ovakvo favorizova­nje je mač sa dve oštrice jer se često dešava da roditelji počnu da forsiraju preporučen­e supernamir­nice i detetu uskrate mogućnost upoznavanj­a sa čitavim spektrom drugih namirnica koje doprinose dobrom razvoju.

– Svakodnevn­a ishrana deteta treba da je raznovrsna i da sadrži sve grupe namirnica. Opet, dete će boraviti i u okruženju koje ima drugačije prehramben­e navike, tako da mu povremene izlete ne treba uskraćivat­i. Potreban je oprez i pri uvođenju novih namirnica, jer postoji mogućnost alergijski­h reakcija. Da bi se to sprečilo, ovakve namirnice se uvode u manjim količinama, a zatim, ako nema nikakvih reakcija, mogu se koristiti redovno. Negativne reakcije ne obuhvataju samo alergije već i određen stepen nepodnošen­ja unete hrane, odnosno intoleranc­iju – navodi Brankov.

Raznovrsno­st ishrane i rotacija namirnica iz šest grupa koje vam predstavlj­amo pomoći će da se detetu obezbedi dovoljna količina nutritive, kao i da se dete od malih nogu upozna sa različitim namirnicam­a i da ih, uz vašu pomoć, zavoli.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia