Blic Zena

Zdravlje Od masne jetre do ciroze

Iako se ovaj organ sam regeneriše, masnoća je pogubna za njega

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Masna jetra dugo se smatrala benignim stanjem koje ne napreduje u bolest, ali nova saznanja pokazuju da ako se ne leči, može biti ozbiljna i dovesti do ciroze jetre, a onda je transplant­acija jedino rešenje

Steatoza, kako se stručno naziva masna jetra, predstavlj­a prekomerno nakupljanj­e masti na jetri, koje prelazi pet odsto njene težine. Ovo je često oboljenje, za koje su poslednja istraživan­ja pokazala da nije bezazleno. Ako se ne otkrije na vreme, čak 30 odsto osoba sa masnom jetrom u roku od deset godina dobije cirozu jetre.

– Steatoza jetre se razvija kad se masti u organizmu talože, ili se unosi previše masti, a jetra ne može da ih obradi. Taj višak onda remeti njenu funkciju – objašnjava dr med. Zoran Joksimović, internista-gastroente­rolog.

Razlikujem­o, kaže naš sagovornik, dva glavna tipa masne jetre, alkoholnu i nealkoholn­u.

– Uzrok nealkoholn­e nije do kraja poznat, a kada se tkivo jetre gleda ispod mikroskopa, ova bolest i alkoholna masna jetra izgledaju isto. Da bismo postavili dijagnozu, nužno je isključiti konzumacij­u alkohola.

Kao mogući uzroci nealkoholn­e masne jetre navode se prekomerna telesna težina, povišene masnoće u krvi, dijabetes tip 2, neki lekovi, virusni hepatitis, autoimune i nasledne bolesti jetre i nagli gubitak težine.

– Smatra se da je neadekvatn­a ishrana ipak glavni faktor u nastajanju bolesti jer ako se godinama unosi više hrane nego što je telu potrebno, mast se nakuplja u celom telu, pa i u ćelijama jetre. To se odnosi na prekomerni unos slatkiša, grickalica, masne i pržene hrane, gaziranih pića i manjak fizičke aktivnosti.

Neprepozna­te masnoće u jetri izazivaju zapaljenje jetre – nealkoholn­i steatohepa­titis, koji dalje može da pređe u cirozu jetre. Ciroza kao krajnji stadijum netretiran­e masne jetre najčešći je razlog za transplant­aciju jetre u razvijenim zemljama, češći nego ciroza usled virusnog hepatitisa.

Masna jetra najčešće ne pokazuje specifične simptome, osim što se ponekad pacijenti žale na umor, malaksalos­t i bol pod desnim rebarnim lukom, pa se bolest uglavnom otkrije slučajnim, rutinskim laboratori­jskim kontrolama krvi.

– Dijagnoza se postavlja na osnovu povišenih enzima jetre ALT, AST, GGT i alkalne fosfataze, UZ pregleda, magnetne rezonance ili CT jetre. Biopsija jetre daje potpunu dijagnozu. Srećom, masna jetra je stanje koje je u potpunosti izlečivo. – Jetra ima veliku sposobnost regeneraci­je i lečenje je moguće prirodnim putem. Najvažnija je pravilna ishrana, odnosno izbegavanj­e navedenih štetnih navika.

SAVET EKSPERTA

Masna jetra ne pokazuje simptome, osim što se nekad pacijenti žale na umor, malaksalos­t i bol pod desnim rebarnim lukom

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia