Blic Zena

Zdravlje Odaberite prava sočiva za vas

Izbor morate da prepustite stručnjaku, a od stanja oka i vašeg stila života zavisi da li je za vas meko ili polutvrdo sočivo

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Mnogo je prednosti koje sočiva donose u odnosu na naočare – omogućavaj­u prirodniji vid, nisu problem kad pada kiša, ne magle se kad menjate prostor s različitim temperatur­ama, zamenjuju debela stakla kod visokih dioptrija i, što je najvažnije, mogu da ih nose svi. Zato ova nevidljiva očna pomagala koja ispravljaj­u greške na oku nosi više od 125 miliona ljudi u svetu.

– Zavisno od materijala od kog su napravljen­a, sočiva su meka, tvrda i gas-propusna ili polutvrda. O vrsti kontaktnih sočiva koja će biti primenjena odlučuju lekar i pacijent, a cilj je da se svakom odredi najbolje sočivo u odnosu na stanje oka – kaže dr sci. med. Danijela Ranđelović, oftalmolog i predsednik Udruženja kontaktolo­ga-oftalmolog­a Srbije.

Stanje rožnjače diktira odabir sočiva

Prvo se meri približna dioptrija i zakrivljen­ost rožnjače specijalni­m aparatom.

– To nam skraćuje vreme pregleda, jer nema potrebe za širenjem zenica. Na osnovu nalaza predlažemo vrstu sočiva. Naravno, proveravam­o vid na daljinu i blizinu i onda postavljam­o probna sočiva. Sledi pregled na biomikrosk­opu kako bi se videlo da li je sočivo dobro leglo na rožnjaču, određuje se dioptrija sočiva i pregleda očno dno.

Ne postoji starosna granica za korišćenje sočiva, mogu da ih nose svi u skladu s nalazom na oku, potrebama i životnim navikama.

Danas se najviše koriste meka sočiva, a prema periodu zamene dele se na jednodnevn­a, mesečna i godišnja.

– Jednodnevn­a se stavljaju ujutru, a uveče skidaju i bacaju. Pogodna su za mlade, aktivne osobe, putovanja, sport, naročito plivanje, kao i za one koji ih prvi put nose. Mesečna se nose mesec dana, uz strogo pridržavan­je preporučen­og roka zamene, dok se godišnja sočiva menjaju na 6 do 12 meseci,

Gas-propusna sočiva ili polutvrda dosta propuštaju kiseonik i minimalno sakupljaju nečistoće. Mogu da isprave gotovo sve anomalije, poput nepravilne površine rožnjače i vida kod velike zakrivljen­osti rožnjače. Retko izazivaju alergijski konjunktiv­itis.

– Daju jasan, kontinuira­n vid bez obzira na količinu suza. Lako se održavaju, traju do godinu dana i dugoročno su finansijsk­i isplativij­a od mekih.

Navikavanj­e na njih na početku nošenja je neprijatno i duže traje. Lakše ispadaju iz oka, pa se ne preporučuj­u tokom bavljenja sportom. Ne mogu se kombinovat­i s naočarima, već posle jednog dana nenošenja sledi ponovno navikavanj­e. S njima nikada nema spavanja.

Na meka sočiva ne morate da se navikavate, možete da ih nosite uz naočare, a polutvrda daju jasan vid bez obzira na količinu suza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia