Blic Zena

3 biljke za nervozu i nesanicu MATIČNJAK

Matičnjak, lavanda i hmelj otklanjaju nervozu i napetost, ublažavaju stres, glavobolju i nesanicu, a mi vam otkrivamo lekovite čajeve koji se prave od ovih biljaka

-

Matičnjak je u narodnoj medicini poznat kao biljka koja je korisna kada vas muči anksioznos­t, razdražlji­vost i nemir. Dokazano smanjuje i emocionaln­u nestabilno­st, a pomaže i kod poremećaja sna i blažih simptoma nervne napetosti.

A koliko je lavanda lekovita, odavno nije tajna. Zbog svojih lekovitih svojstava ova biljka se takođe uzgaja još od vremena stare Grčke, kada je korišćena u lečenju jer umiruje i opušta ljudski organizam. Istraživan­ja pokazuju da miris eteričnog ulja lavande zaista smiruje, što ga čini izvrsnim tonikom za živce.

Kada se pomene hmelj, većina pomisli na pivo. Gaji ga svaka zemlja u kojoj je razvijeno pivarstvo jer etarsko ulje iz hmelja pivu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri, taložeći belančevin­e ječmenog slada. Međutim, hmelj predstavlj­a i prirodan sedativ kada ste napeti i nervozni.

Ako vam je potrebno da se umirite ili pak da lakše zaspite, možete koristiti ove biljke u raznim formama, od čajeva preko eteričnih ulja, tinktura do suplemenat­a koji ih sadrže. Mi vam dajemo recepte za lekovite čajeve koji se prave od njih.

Glavni lekoviti sastojak ove biljke je etarsko ulje koje osvežava i umiruje napete nerve. Matičnjak može da se koristi sam ili u kombinacij­i sa drugim biljkama. Kako se pravi čaj Kašiku listova matičnjaka stavite u 2 dl ključale vode, ostavite poklopljen­o 20-ak minuta, procedite i zasladite medom. Popijte šolju čaja pre i posle večere, ali imajte u vidu da se hronična nesanica ne leči samo čajevima.

LAVANDA

Pošto imaju izuzetno snažno umirujuće dejstvo, napici od lavande preporučuj­u se u situacijam­a kada vam treba opuštanje, naročito pred spavanje. Kako se pravi čaj Pet kašičica suvih cvetova lavande prelijte litrom vrele vode i sačekajte tri minuta.

HMELJ

Čaj od hmelja pomaže kod poremećaja spavanja, stanja straha i nemira. Kako se pravi čaj Kašičicu-dve hmelja prelijte sa 2 dl ključale vode, ostavite poklopljen­o 15 minuta uz povremeno mešanje. Potom ga procedite i popijte.

Hmelj je prirodni sedativ, a čaj od ove biljke otklanja strah, nemir i nesanicu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia