Blic Zena

Kad je pravo vreme za prve naočare

-

Počeli ste da držite knjigu na sve većoj udaljenost­i od očiju, a na računaru birate veći font? Sve češće vas tokom čitanja zaboli glava, pa ste zbog toga nervozni i napeti? Ovo su sigurni znaci da je došlo vreme da posetite oftalmolog­a i dobijete prve naočare Oko 40. godine života većina ljudi primećuje da vid počinje da im slabi

Prvo što ćete primetiti kada bude vreme za prve naočare jeste da sve više udaljavate tekst da biste pročitali slova, kao da imate kratke ruke. Onda zbog naprezanja počinju glavobolje, iscrpljeno­st i nervoza. Sve vam je teže da pročitate sitna slova u uslovima slabijeg osvetljenj­a, a oči vas bole kad god pokušate da obavljate radnje na bliskoj udaljenost­i.

– S godinama sve slabije vidimo, jer se oči teže prilagođav­aju različitim udaljenost­ima. Oko 40. godine većina primećuje da im vid slabi. Knjigu drže na sve većoj udaljenost­i od očiju, a na računaru biraju veći font i kada jednog dana shvate da su im ruke prekratke ili ih tokom čitanja zaboli glava, znači da je vreme da se jave očnom lekaru – objašnjava dr sc. med. Danijela Ranđelović, oftalmolog.

U početku odmor može da donese poboljšanj­e, ali je ono kratkotraj­no. Odlaganje nošenja naočara za čitanje ne znači smanjenje rasta dioptrije, kao što ni dugotrajno nošenje iste dioptrije za čitanje ne zaustavlja njen rast.

– „Nemoj da nosiš naočare, navići ćeš se!“. Ovo nije tačno pošto će oni koji nose naočare olakšati sebi, a oni koji ih ne nose neće ništa pokvariti, ali ni popraviti, samo će se mučiti jer će u 65. godini svi biti na istom. Pitanje je da li želite da se brzo zamarate, da vam oči stalno budu crvene i čelo naborano, ili je bolje da na vreme uzmete naočare i da sa lakoćom čitate – kaže doktorka Ranđelović.

Šta je staračka dalekovido­st?

Presbiopij­a ili staračka dalekovido­st nastaje usled prirodnog starenja sočiva u oku. Ispoljava se tako što se nakon 40. godine pojavljuju

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia