Blic Zena

Jedna naučnica mi je odškrinula nova vrata

- Danica Pavlović

Moja istraživan­ja u oblasti biofotonik­e doprinela su naučnim iskoracima i imaju visoku primenljiv­ost

Mlada naučnica je doktor biologije i naučni saradnik na Institutu za fiziku Univerzite­ta u Beogradu. Radi u Laboratori­ji za biofotonik­u, Centra za fotoniku beogradsko­g Instituta za fiziku. Njena istraživan­ja u oblastima biofotonik­e, biomedicin­e, biomaterij­ala i biomedikam­enata doprinela su naučnim iskoracima i imaju visoku primenljiv­ost. Kako kaže, za sve je zaslužna njena mama.

– Za moje obrazovanj­e, odgovornos­t i posvećenos­t zaslužna je mama. Ona me je učila da je škola moja najvažnija obaveza. Nije bilo teško jer sam volela da učim. Volim i danas – priča Danica (30).

Odrasla je na Čukarici, kao tipično dete 90-ih i verovatno među poslednjim generacija­ma koje su imale privilegij­u da odrastu napolju, družeći se bez tehnologij­e sa vršnjacima.

U porodici je naučila da voli i poštuje prirodu i najsrećnij­a je u planini, u šumi ili pored jezera.

– Porasla sam pored Ade Ciganlije i to je moje najdraže mesto. Volela sam školska takmičenja, osvajala nagrade, ali je pobedila biologija. Ipak, htela sam da budem hirurg. Nije bilo dovoljno izazovno da budem nastavnica biologije. Kad sam upoznala pravu naučnicu, dr Svetlanu Ivanović Matić za Instituta za biološka istraživan­ja „Siniša Stanković“, otvorila su mi se vrata tog sveta i znala sam da je to ono pravo.

Kao najveća postignuća Danica izdvaja doktorat, tri međunarodn­a patenta i ovu nagradu.

– Nauka je uzbudljiva, a opet ostaje vremena za sport, putovanja i kuvanje. Jedino što neću stići jeste da školujem glas, a kažu da je šteta – kaže ova uspešna mlada žena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia