Blic Zena

Zaljubila sam se u Simče na prvi pogled

I pre nego što smo je upoznali i zavoleli kao Simče, vrcavu, prgavu i prostodušn­u devojku u „Tatama“, njen glas smo svi jako dobro znali, ona je čuveni zvrk Maša iz „Maše i medveda“

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Nasmejana, vrcava, dobronamer­na i bez dlake na jeziku. Ovako bi ukratko mogao da se opiše lik devojke Simče iz serije „Tate“, koji tumači glumica Jovana Jelovac Cavnić. Simče nas je osvojila na prvo gledanje, a Jovanu već na prvo čitanje scenarija. Uz sve to, dobra atmosfera na snimanju omogućila je da serija postane jedna od najgledani­jih u Srbiji. – Vedra, prgava, prostodušn­a devojka dobrog srca i namera. Uživala sam gradeći jedan takav lik. Srećna sam što je serija „Tate“pronašla put do gledalaca i uspela da okupi cele porodice ispred malih ekrana. Što se tiče samog rada i ekipe serije „Tate“, trebalo bi više intervjua da bih

uspela da vam dočaram tu

atmosferu. Za deset meseci rada nije se desio nijedan

sukob, iako smo radili po 12

sati dnevno. Verujem da će

se cela ekipa sećati tog sni

manja do kraja života – ka

že Jovana (35).

I Jovana je, baš kao i

mnoge njene koleginice, još

od malih nogu želela da bude glumica. Imitirala je, re

citovala, bila član dramske

sekcije u rodnim Pljevljima.

Roditelji su podržavali nje

nu odluku jer nisu želeli da

ona pati zbog toga što nikada svoj nije san. probala da ostvari

– Moj pokojni otac Slobodan, koji je bio profesor

fizike i bio je za to da po

đem njegovim stopama, često bi se šalio sa mnom da

ne razume zašto želim po

sao u kom mi neko naređuje koliko koraka gde da idem, kako i zašto nešto da uradim. Možda je pokušavao da me odvrati, ali kasnije je imao priliku da vidi koliko uživam u svom poslu i koliko mi je značila njihova podrška.

Stalno smo izloženi kritikama i procenama

A studije glume podrazumev­ale su da napusti rodni grad i preseli se u Novi Sad, gde je upisala Akademiju umetnosti u klasi profesora Bore Draškovića.

– Oduvek sam htela da budem glumica i oduvek sam znala da mi moj grad ne pruža takve profesiona­lne mogućnosti. Za taj odlazak sam se dugo pripremala. Promena je bila ogromna, odvajanje od porodice, razlike u mentalitet­u... Bila sam sama i morala sam da se oslanjam samo na sebe. Bilo je teških trenutaka, naravno, ali bih ako upadnem u krizu, spakovala kofere i otišla na nekoliko dana u Pljevlja i tako se vraćala u kolosek. Danas je za mene Novi Sad ono što su za mene bila Pljevlja davne 2004. godine. Moje mesto pod suncem.

Mladim glumcima je, kaže, oduvek bilo teško.

Tako je i danas.

– Glumci su stalno izloženi kritikama, procenama, i kada napravite velike i lepe uloge, uvek morate iznova da se dokazujete. Osim talenta i rada, koji su vam neophodni, potrebno je da ste na pravom mestu u pravom trenutku. Stalno pred očima reditelja i produkcija. Smatram da se svaki trud i rad isplati kad-tad i zato svakom poslu pristupam isto, najbolje što umem.

Jovana takođe pozajmljuj­e glas čuvenoj Maši iz crtaća „Maša i medved“, a više od devet godina je radila kao TV voditeljka u Jutarnjem programu, emisiji „Čađava mehana“, kvizu „Naslovna strana“.

– Najviše volim programe uživo jer me podsećaju na pozorište, na „sada, ovde i odmah“. Nema nazad, to je posebna vrsta adrenalina. Kada se pojavi TV projekat koji će mi biti dovoljno izazovan, sigurno ćete me ponovo videti u toj ulozi. Televizija se uvuče pod kožu, taj posao se ne ostavlja tek tako.

Auto-put je moja svakodnevi­ca

Jovana je deset godina u braku sa Bojanom. On joj je, kaže, najbolji prijatelj i najveća podrška.

– Morate da budete jedno drugom na prvom mestu, da gledate u istom pravcu, a ujedno da imate svoj prostor i individual­nost. Moje iskustvo mi govori da je definitivn­o sve i lakše i lepše udvoje.

Majka je i dva dečaka, Andrije (10) i Vukašina (5).

– Trudim se da im dam lep primer radom i borbom za porodicu, da ih naučim da se raduju malim stvarima, da vole život. Najvažnije mi je da izrastu u pravedne i dobre ljude.

Zbog porodice i prirode posla kojim se bavi, društveni život joj je, kako kaže, sveden na minimum već godinama.

– Slobodno vreme provodim uz porodicu ili prijatelje. Volim da imam vreme za sebe bar 15 minuta u toku dana, kada se osamim i uz kafu pretresem obaveze koje me čekaju ili koje su iza mene. Period izolacije mi je došao kao neplaniran­i odmor i vreme da konačno čitam, kuvam, gledam filmove i budem što više uz porodicu.

U rodna Pljevlja ne ide tako često koliko bi želela.

– Svaka poseta mom rodnom gradu puni mi baterije na maksimum. U Beogradu radim, u Novom Sadu živim i tako već deset godina. Auto-put je često moja svakodnevi­ca, ali ne padaju mi teško putovanja, volim promene i dinamiku. U Beogradu, osim posla, imam majku, sestru i brata, tako da spajam lepo sa korisnim, a u Novom Sadu je moja porodica, tamo sve počinje i završava se, tamo pripadam.

 ??  ?? LIČNA KARTA Datum rođenja: 31. 5. 1985. Mesto rođenja: Pljevlja Porodica: suprug Bojan, sinovi Vukašin i Andrija Omiljena predstava: „Drž’ ne daj“, Akademija 28 Omiljeni film: „Život je lep“Omiljena pesma: „Nocturno“, Oliver Dragojević Hobi: duge šetnje po prirodi
LIČNA KARTA Datum rođenja: 31. 5. 1985. Mesto rođenja: Pljevlja Porodica: suprug Bojan, sinovi Vukašin i Andrija Omiljena predstava: „Drž’ ne daj“, Akademija 28 Omiljeni film: „Život je lep“Omiljena pesma: „Nocturno“, Oliver Dragojević Hobi: duge šetnje po prirodi
 ??  ?? Sa kolegom Brankom Jankovićem dobila je nagradu „Beogradski pobednik“za najbolji glumački par
Sa kolegom Brankom Jankovićem dobila je nagradu „Beogradski pobednik“za najbolji glumački par
 ??  ?? Sinove Andriju i Vukašina uči da se raduju malim stvarima i da vole život
Sinove Andriju i Vukašina uči da se raduju malim stvarima i da vole život
 ??  ?? Sa Bojanom je u braku 10 godina
Sa Bojanom je u braku 10 godina

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia