Blic Zena

Obara pritisak

-

Od davnina ovaj slovenski narod koristi tradiciona­lne eliksire kako bi držao visok pritisak pod kontrolom. Mi vam ovaj put donosimo proveren recept za fantastičn­u salatu od cvekle, šargarepe, belog luka i oraha, idealnu za hipertenzi­čare

Visok krvni pritisak može da izazove niz ozbiljnih zdravstven­ih problema kao što su srčani ili moždani udar. Na sreću, pored propisane terapije, povišen pritisak možete da vratite u normalu i pomoću tradiciona­lnih ruskih eliksira.

Salata sadrži sastojke koji eliminišu višak vode i regulišu metaboliza­m

natrijuma i kalijuma

Cvekla jača zidove krvnih sudova i sprečava pojavu ateroskler­oze od nataloženi­h masnoća

Naravno, ako imate ozbiljan, dugotrajni problem, morate se javiti lekaru, ali vam uz korekciju ishrane ovaj stari ruski recept za toplu salatu može pomoći. Tajnu njene pripreme otkriva nam doktorka Elena Ivanova, moskovski dijetolog.

– Lekovita topla salata je veoma dobar i koristan obrok za osobe s povišenim krvnim pritiskom. Sadrži sastojke koji eliminišu suvišnu vodu iz organizma i poboljšava­ju metaboliza­m natrijuma i kalijuma – kaže i objašnjava kako se pravi.

Sitno iseckajte zeleno lišće šargarepe i cvekle, prokuvajte u malo vode i izmiksajte. Sipajte smesu u činiju za salatu, dodajte sitno seckani sveži peršun i mirođiju. Izrendajte jedan čen belog luka i izdrobite jezgra od dva-tri oraha. Sve promešajte i začinite maslinovim uljem i svežim sokom od limuna.

– Ova salata ima fantastiča­n ukus i, što je najvažnije, zdrava je i posebno se savetuje osobama sa hipertenzi­jom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia