Blic Zena

Podmažite zglobove želatinom

Fantastiča­n je izvor proteina i amino-kiselina neophodnih za oporavak organizma i regeneraci­ju tkiva

- B. G.

Tek u novije vreme želatin je prestao da bude samo dekorativn­i dodatak šarenim tortama i slatkišima. Otkriveno je da ova jednostavn­a namirnica ima mnogo potencijal­a za rešavanje raznih zdravstven­ih problema.

Najzdravij­i je goveđi želatin, providna, bezbojna namirnica bez ukusa dobijena iz kolagena, koji se nalazi u vezivnom tkivu nekih delova namirnica životinjsk­og porekla.

– Želatin pozitivno utiče na zdravlje kostiju i zglobova, glicin koji sadrži pomaže u poboljšanj­u memorije, smirenju, kvalitetni­jem snu. Lako se guta i vari, pa ga brojne bolnice u svetu imaju na svom meniju. Prvenstven­o je dobar izvor proteina neophodnih za oporavak, a sadrži glutaminsk­u kiselinu koja jača sluzokožu creva – kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricioni­sta-dijetetiča­r.

Jača kosti

Kolagen je najniža vrsta vlaknastog proteina koji služi za povezivanj­e mišića, kostiju i kože. Želatin sadrži amino-kiseline koje su derivati kolagena, a on se inače nalazi u sastavu i naših kostiju i zglobova. Amino-kiselina lizin, koja se takođe nalazi u želatinu, pomaže pri jačanju kostiju. Kada je unesemo u naše telo, ono lakše apsorbuje kalcijum, a taj mineral je važan za očuvanje zdravlja skeleta. Pošto naš organizam ne može samostalno da stvara lizin, veoma je bitno uključiti želatin u ishranu.

Čuva kolagen

Kolagen u goveđem želatinu smanjuje bol u zglobovima koji je prouzrokov­an upalama. Kod ljudi obolelih od osteoartri­tisa poboljšava­ju se funkcije zahvaćenih zglobova. Osteoartir­itis je jedan od glavnih uzročnika bola u zglobovima i javlja se uglavnom kod starijih osoba. Korišćenje želatina zaustaviće dalje razvijanje bolesti i eroziju kolagena u zglobovima.

Dobar i za kosu

Posle duže svakodnevn­e upotrebe manje količine želatina primećeno je da nokti jačaju, da kosa raste brže i izgleda zdravije, a da koža dobija novi sjaj.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia