Blic Zena

U srcu žene

ŽENE U NASI SU AMBICIOZNE

- Tamara Gligorijev­ić tamara.gligorijev­ic@zena.rs

Vozilo „Istrajnost“nedavno je sletelo na Mars, a malo je poznato da je u tom poduhvatu učestvoval­a i jedna Dragana iz Beograda...

Sa Draganom smo razgovaral­i o tome kako je tekao njen karijerni put, kako se desilo da upravo ona vodi tim inženjera odgovornih za funkcionis­anje radara u toku sletanja na Mars, kao i da li uspeva da pored ovakvog posla ima i privatan život.

Dragana je završila godinu dana gimnazije u Beogradu, a onda školovanje završila na Malti, gde su usledile i studije telekomuni­kacija.

– U tom trenutku bila sam jako zaintereso­vana za dizajn, ali su mi u isto vreme od ruke išle prirodne nauke. Odlučila sam se za elektroteh­niku jer sam mislila da će biti lakše ostvariti karijeru koja će mi omogućiti da se sama izdržavam. Ugledala sam se na svoje roditelje i znala sam da neću promašiti. U tom trenutku nisam razmišljal­a dugoročno o karijeri, već samo o izboru fakulteta. U opcijama su bili i univerzite­ti u Americi, ali sam se odlučila za Maltu jer mi je tu školovanje bilo besplatno, budući da je i moja mama radila na univerzite­tu. U toku studija odlučila sam da se prijavim na postdiplom­ske studije i u tom trenutku sam razmišljal­a da je to najbolje uraditi u Americi ili Kanadi jer je bilo stipendija, pogotovo za polje inženjerin­ga. To sam na kraju i uspela.

Tada sam počela da razmišljam malo više unapred i shvatila da mogu da preskočim magistratu­ru i odmah dobijem doktorat.

Da na neki način skratim put do to

Kada je vozilo „Istrajnost“nedavno sletelo na Mars, bilo je mnogo simbolike vezane za Balkan – prvo zbog kratera Jezero, koje je dobilo ime po istoimenoj opštini smeštenoj na Plivskom jezeru u Bosni i Hercegovin­i. Drugi razlog je što je u tom poduhvatu učestvoval­a i jedna Dragana iz Beograda

ga što sam sebi zacrtala kao cilj – priča Dragana, dodajući da je dalje sve išlo lakše.

Jedan od profesora predstavio ju je drugom profesoru koji je tražio postdiplom­ce za rad u laboratori­ji koja se bavila radarima. Uskočila je u nepoznato, taj profesor je postao njen naučni savetnik i rezultat je ovakav spektakula­ran uspeh. Pitali smo Draganu kako je ženama u dominantno muškom okruženju.

Ovaj posao zahteva totalnu posvećenos­t

– Kada studirate elektroteh­niku, vi ste od početka u manjini kao ženska osoba, i to u velikoj manjini.

Nas je bilo možda 10 odsto na fakultetu u prvoj godini. Rano sam se navikla da budem u manjini, ali to nikada nije značilo da treba da se osećam manje vredno, nije mi nikad bio problem da se javim i da postavljam pitanja ili da zamolim profesora da priča na engleskom umesto na malteškom. Kroz celo tehničko školovanje bilo je tako, ali se ni u jednom trenutku nisam osećala loše. U laboratori­ji u kojoj danas radim (Jet Propulsion Laboratory – JPL) situacija je mnogo bolja nego na fakultetu i postdiplom­skim studijama. Po prvi put radim sa ženama inženjerim­a koje su veoma uspešne i veoma ambiciozne. Definitivn­o sam se ugledala na njih i razmiš

ljala kako da postignem ono što su one. Bilo je jako bitno imati njih kao uzor.

Kaže da situacija uvek može da se popravi, da sve ovo nije ideal onoga što bi ona želela, ali pokušava da pomogne, da i ona bude uzor nekom drugom.

– Posao ima stresne tačke, neke su veće od drugih, ali ono što najviše zahteva jeste posvećenos­t i istrajnost. Rečju, neodustaja­nje. Balans je teško ostvariti kada i porodica i posao zahtevaju da im se potpuno posvetite da biste postigli nešto značajno. Mislim da nešto napola nije baš moguće. Zato kada moram puno da se posvetim poslu, to i uradim, ali onda kada prođe najveća frka, okrenem se i posvetim što više vremena i pažnje porodici i prijatelji­ma. Ponekad u toj želji da svedem stvari na egal odem malo predaleko, ali se ne kajem.

Ne biram između karijere i porodice

– Želim da svojoj ćerki budem uzor u tome da zna da ne mora da izabere jedno ili drugo, da može da se nađe sredina. U toj sredini su i porodica i posao i karijera važni. Ja definitivn­o ne uspevam sve, možda čak ni većinu, ali pokušavam da nađem zadovoljst­vo u tome što mogu i jedno i drugo.

Što se tiče svake mlade žene koja bira tehničke profesije, gde su mahom muškarci, Dragana ima savet.

– Mislim da je važno, bez obzira na profesiju i situaciju, da vidite šansu koja se pruža. Treba sagledati šta je dobro, a šta nije u vezi s tom šansom i čak i onda kada niste u potpunosti sigurni, krenuti za šansom koja vas najviše vuče. Prihvatite izazov i iskoristit­e šansu koja vam se pruža, a najvažnije je da istrajete u tome. Kada dođete do tog postavljen­og cilja, postavite novi, veći i idite dalje. Ja u ovom trenutku koristim šansu koju mi je pružilo učestvovan­je u sletanju na Mars da doprem do što više ljudi, dece, devojaka i devojčica koji možda i ne znaju da li treba i da li mogu da se usude da sanjaju o ovakvoj, ili čak i boljoj karijeri – poručuje na kraju Dragana.

 ??  ??
 ??  ?? Želim da doprem do što više dece koja sanjaju o ovakvoj karijeri i da im pokažem da je moguće
Želim da doprem do što više dece koja sanjaju o ovakvoj karijeri i da im pokažem da je moguće
 ??  ?? Sa kolegama iz laboratori­je u kojoj radi
Sa kolegama iz laboratori­je u kojoj radi
 ??  ?? Kada moram puno da se posvetim poslu, to i uradim, ali onda kada prođe frka, okrenem se i posvetim što više vremena porodici
Kada moram puno da se posvetim poslu, to i uradim, ali onda kada prođe frka, okrenem se i posvetim što više vremena porodici
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia