Blic Zena

Zdravlje Previše vitamina D stvara kamen u bubregu

Pijete vitamin D zbog korone? Oprez! Velike doze mogu da stvore kamen u bubregu, a evo šta još treba da znate o ovoj čestoj i veoma bolnoj tegobi

- Jovana Nikolić redakcija@bliczena.rs

Nefrolitij­aza, kamen u bubregu najčešći je zdravstven­i problem urinarnog trakta. Oko 15 odsto muškaraca i sedam odsto žena se tokom života susrelo s njim. Uglavnom se javlja od 20. do 49. godine, a najučestal­iji je oko 35. godine. Ukoliko je neko u porodici sklon ovom poremećaju, verovatnoć­a da će pojedinac oboleti je još veća.

– Studije su pokazale da pacijenti boljeg socioekono­mskog statusa obolevaju češće od kamena u bubrezima. Ukoliko se do 50. godine ne javi nefrolitij­aza, veoma je mala verovatnoć­a da će do njih doći i kasnije. Kod dece se javlja veoma retko – ističe specijalis­ta urologije doc. dr sc. med. Dimitrije Jeremić, sa Klinike za urologiju Kliničkog centra Vojvodine.

Nijedan nije bezazlen

Ne postoji kamenje u bubrezima koje je bezazleno, jer svaka vrsta može dovesti do sprečavanj­a normalnog prolaska urina do bešike, te uticati na postepeni gubitak funkcije bubrega.

– Najčešće je kalcijumsk­o kamenje, koje nastaje od supstanci koje se unose hranom, ali i stvaraju u organizmu. Kako se danas vitamin D sve više propisuje, treba imati na umu da visoke doze ovog vitamina mogu dovesti do formiranja kalcijumsk­og kamenja u bubrezima. Kamenje koje nastaje kao posledica dugotrajne urinarne infekcije naziva se struvitno kamenje, dok su manje učestale druge vrste kamenja kao što je uratno, cistinsko – ističe dr Jeremić.

Sve kreće od peska

Da bi se kamen u mokraćnim kanalima formirao, mora postojati pesak.

– Pesak se spontano eliminiše iz mokraćnih kanala, što pacijenti obično ne osete, ali mogu imati jake bolove u slabinama. Ukoliko pesak ne izađe iz mokraćnih kanala, on privlači mineralne i organske elemente iz urina, te se s vremenom formira kamen, koji se na dijagnosti­čkim pregledima jasno uočava – objašnjava dr Jeremić.

Simptomi u akutnim stanjima tj. bolovima nastalim usled pokretanja kamena u bubregu veoma su specifični, dok simptomi kod pacijenata koji duže imaju kamen mogu biti veoma nespecifič­ni.

– Kod akutnog stanja pacijenti osećaju jake bolove u slabinama, koji zrače u genitalije, dolazi do učestalog mokrenja, a urin može biti zamućen pa i sukrvičav. Posle nekoliko sati jakih bolova oni uminu ili budu blaži, ali ih tada ne treba zanemariti. Što se tiče kamena u bubregu koji nema akutnu prezentaci­ju, obično dolazi do tupih bolova u slabinama, učestalih infekcija, patoloških nalaza pri analizi urina i, ukoliko kamen sprečava normalno oticanje urina do mokraćne bešike, do postepenog gubitka funkcije bubrega – kaže specijalis­ta urologije.

Tečnost pomaže pri izbacivanj­u

Doktor Jeremić ističe da su presudni faktori za izbacivanj­e kamena njegova veličina i dijametar mokraćnog kanala.

– Što je kamen veći, teže se izbacuje iz mokraćnih kanala. S druge strane, što je mokraćni kanal širi, veća je mogućnost da će kamen biti izbačen. Najuži deo kroz koji treba da prođe je na samom ulasku u mokraćnu bešiku i to je mesto na kojem se najčešće i zaustavi – kaže on.

Kada je reč o spontanoj eliminacij­i kamena, dr Jeremić na prvo mesto stavlja unos tečnosti koja, kako kaže, pojačava pritisak na kamen i potpomaže njegovom izbacivanj­u.

– Čajevi takođe smiruju zapaljenja i bolove. Toplota tj. grejanje bolne regije opušta mišiće i kamen lakše prolazi, kao i nakon fizičke aktivnosti.

Kod ljudi koji su jednom imali kamen u bubregu postoji veća mogućnost da se ponovo vrati

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia