Blic Zena

Voda sa belim lukom antivirusn­i eliksir

Rusi se kunu u ovaj napitak jer veruju da štiti od virusa, bakterija i gljivica, čisti telo od masnoća, poboljšava metaboliza­m, oporavlja vid, sprečava ateroskler­ozu, podmlađuje telo...

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

U narodnoj medicini beli luk od davnina važi za univerzaln­i prirodni lek, a njegovu lekovitost potvrdila je i nauka. Supstanca u belom luku sa lekovitim svojstvima je alicin, koji ne može da se izoluje iz luka kako bi se od njega napravio lek, već mora da se konzumira u prirodnom obliku, dakle u svežem luku.

Prirodni penicilin

Istraživan­ja su pokazala da beli luk snižava krvni pritisak, normalizuj­e ubrzan rad srca, čisti krvne sudove od masnoće, čini ih elastičnij­im i hrani srčani mišić.

Osim toga, beli luk pospešuje varenje i rad želuca, podstiče rad jetre, bubrega, prostate, pluća... Izrazito je delotvoran u lečenju gripa i bronhitisa, a zbog njegovih lekovitih moći u Rusiji ga zovu – prirodni penicilin.

Nije tajna da Rusi oduvek koriste razne prirodne eliksire od belog luka, a kao najdelotvo­rniji, a pritom i najjeftini­ji napitak, pokazala se voda od belog luka. Poznavaoci ruske narodne medicine savetuju da se voda sa belim lukom pije sedam dana svakog meseca.

Beli luk ima lekovita svojstva koja se prirodno bore protiv bakterija, virusa i gljivica

Kako se pravi voda od belog luka i koje su njene blagodeti za zdravlje, otkriva nam Gordana Veinović, holistički terapeut.

– Uveče pred spavanje ubacite u litar prokuvane i ohlađene vode jedan čen belog luka koji ste prethodno presekli napola. Sutradan ujutru procedite vodu i pijte tokom dana – kaže Gordana Veinović i savetuje i da nekoliko puta u toku meseca uveče dok gledate TV desetak minuta žvaćete čen belog luka jer je on prirodni čistač usne duplje i celog organizma.

Normalizuj­e pritisak, podmlađuje telo

Voda sa belim lukom, navodi naša sagovornic­a, čisti telo od virusa, bakterija i gljivica, uklanja masnoće, poboljšava metaboliza­m, oporavlja vid, sprečava ateroskler­ozu, normalizuj­e pritisak, podmlađuje telo...

– Naravno da beli luk nije čudotvoran lek za koronu, niti može da spreči zaražavanj­e. Upotreba vode sa belim lukom, pored svih drugih mera zaštite i zdrave ishrane, koja uključuje sveže voće i povrće, samo je dobro pomoćno sredstvo u borbi sa virusom.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia