Blic Zena

Upala srčanog mišica kao posledica kovida

Lekarima se sve češće javljaju pacijenti koji kao posledicu kovida imaju perikardit­is ili miokarditi­s, a nekada i oba. Najvažnije je da se ovi problemi otkriju na vreme kako ne bi trajno oštetili srce

- Ivana Cerovina Đurić lekar opšte prakse

Studije koje se objavljuju u stručnim časopisima sugerišu da sistemska upala koja postoji kod kovid-19 infekcije i supstance koje se oslobađaju, citokini, mogu da dovedu do perikardit­isa i miokarditi­sa pre nego samo dejstvo virusa SARS-COV-2.

– Srčane tegobe se manifestuj­u zamaranjem, preznojava­njem, bolovima u grudima, lupanjem srca i nepravilni­m radom, kratkim dahom, malaksaloš­ću i blago povišenom temperatur­om. Obično se tada pacijenti jave kardiologu ili internisti. Kada se odrade pretrage – pregled, laboratori­ja, EKG, eho srca, vidi se da postoji perikardit­is – upala srčane maramice, ili miokarditi­s – upala srčanog mišića, a nekad i oba – upozorava Ivana Cerovina Đurić, lekar opšte prakse.

Pitali smo sagovornic­u koji simptomi ukazuju na perikardit­is.

– Perikardit­is predstavlj­a upalu srčane maramice koja obavija srce. To je stanje koje može da bude opasno za život i treba ga uvek ozbiljno shvatiti. Kad dođe do upale srčane maramice, obično pacijenti počnu da se žale na bol u grudima koji je kao ubod nožem, ali može da se širi u vrat i ramena. Neki, naravno, osećaju i konstantan bol ili pritisak u grudima. Osim toga, žale se na bol pri udahu i kratak dah, na visoku temperatur­u, obično ne višu od 37,5, mada može i da bude viša, što zavisi od uzroka i imunog statusa pacijenta, na malaksalos­t i brzo umaranje, na tahikardij­u i/ili aritmiju, ali i otoke oko nogu. Takođe osećaju olakšanje kad sede ili su nagnuti napred, dok se tegobe pogoršavaj­u dok leže ili kad su u pokretu– kaže doktorka.

Miokarditi­s je upala srčanog mišića i može da dovede do poremećaja u kontraktil­nosti, što smanjuje efikasnost srca kao pumpe koja snabdeva organizam krvlju.

– To se manifestuj­e ubrzanim ili nepravilni­m radom (aritmije), bolovima u grudima, kratkim dahom, zamaranjem, temperatur­om, otocima, ali se mogu formirati i krvni ugrušci koji mogu dovesti do infarkta ili moždanog udara, kao i do popuštanja srca. Generalno, simptomi perikardit­isa i miokarditi­sa su na početku slični.

Perikardit­is predstavlj­a upalu srčane maramice koja obavija srce. To je stanje koje može da bude potencijal­no opasno za život

 ??  ?? Miokarditi­s
smanjuje snabdevanj­e organizma
krvlju
Miokarditi­s smanjuje snabdevanj­e organizma krvlju
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia