Blic Zena

Ako ste „hajde“mama, evo kako da usporite

Deca nemaju isti osećaj za vreme kao odrasli, njima sat i kalendar ne znače baš ništa. Zato ih nemojte juriti, nego se prilagodit­e njihovom meraču vremena i biće manje stresa za sve

- R.N.

Jeste li vi ona mama koja stalno požuruje decu sa „Ajde“, „Ne vuci se“, „Čekam te već sto godina“, „Zakasnićem­o“i slično? Ako ste takva „hajde“mama, dečji psiholog Milena Buđevac ističe koje tri stvari treba da znate.

Najavite polazak na vreme

Deca nemaju isti osećaj za vreme kao odrasli. Njima sat i kalendar ne znače baš ništa. Sve do neke osme godine života juče može biti danas, leto može biti pre dva dana, a rođendan pre 147 godina. Zato im vreme predstavit­e na njima znanom meraču. Na primer: „Kada se završi ova epizoda, ugasi TV i dođi u hodnik“Ili „Nakon što staviš barbiku da spava, obuj cipele i obuci jaknu“. Budite konkretni i korektni. Ne prekidajte im aktivnost napola, već na vreme najavite polazak.

Imajte živce za njihova zadovoljst­va

Kada se u nešto udube, deca su u tome sto odsto. Lako se zaigraju i zato ne vole kad im prekidate aktivnost. Zato se setite: nije da vas namerno ne čuju, već njima dominira princip zadovoljst­va. Taj princip kaže: „Meni su moje potrebe na prvom mestu“. To je njima razvojno potpuno normalno. Da bi došli do principa realnosti, potrebno je mnogo vremena i zrelosti.

Ne požurujte ih

Požurivanj­e kod dece, kao i kod većine nas, izaziva frustracij­u, zatim neadekvatn­ost ili paniku jer nije dovoljno brzo, vešto, sposobno… A nekima i bunt i potrebu da se inate. Zato treba da uvažite detetova osećanja.

– Možete, na primer, umesto „Nemaš za šta da se ljutiš, rekla sam ti da moramo da idemo“, reći: „Vidim da se ljutiš što moraš da prekineš igru. Mora da je bezveze. Ni ja ne volim kad moram brzo da krenem. Vreme je za polazak. Kada se vratimo, odluči da li želiš da nastaviš“– kaže psiholog.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia