Blic Zena

KAKO SPREČITI POSLEDICE OSTEOPOROZ­E

-

Osteoporoz­a je sistemsko, metaboličk­o oboljenje skeleta koje smanjuje mineralnu gustinu kostiju. Kao posledica osteoporoz­e nastaju patološki prelomi, u proseku na svake tri sekunde. – Kod pacijenata sa osteoporoz­om ne postoje specifični simptomi i znaci sve dok se nedesi prelom, zbog čega se i zove tiha bolest. Najčešća mesta preloma su ručni zglob, podlaktica, kuk, vrat butne kosti i kičma, a praćeni su jakim bolom, onesposobl­javanjem nekih funkcija, lošijim kvalitetom života, a povremeno čak i smrtnim ishodom – ističe prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, fizijatar u Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilita­ciju KCS.

ZAŠTO SU ŽENE U VEĆEM RIZIKU

Žene u postmenopa­uzi izložene su visokom riziku za razvoj osteoporoz­e i nastanak preloma zbog brzog koštanog gubitka koji se javlja sa početkom menopauze. – Ženski hormon estrogen igra vitalnu ulogu u regulisanj­u koštanih promena tokom života. Kako menstrualn­i ciklus prestaje, javlja se njegov nedostatak, pa zato tad opada koštana gustina – kaže prof. dr Marina Nikolić Đurović, endokrinol­og u Klinici za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a KCS.

KOJI SU DODATNI FAKTORI RIZIKA

Porodična istorija osteoporoz­e i preloma, rana menopauza, prethodni prelomi na prvom su mestu. Pojedini lekovi takođe negativno utiču na zdravlje kostiju, a naročito kortikoste­roidi. Faktori rizika su i bolesti malapsorpc­ije i reumatoidn­i artritis, kao i neke endokrinol­oške bolesti.

KAKO POVEĆATI MINERALNI SADRŽAJ KOSTIJU?

– Neophodne su tri komponente: kalcijum, vitamin D i vitamin K2. Poslednjih godina istraživan­ja dokazuju da suplementi kalcijuma mogu povećati rizik od ubrzane ateroskler­oze, a potom i pojave akutnog infarkta miokarda i kamena u bubrezima. Jasna poruka stručnjaka nakon ovih istraživan­ja jeste da kalcijum treba unositi kroz ishranu u dozi od 700 do 1.200 mg dnevno – kaže prof. dr Dubljanin Raspopović. Najvažnija funkcija vitamina D3 u organizmu je preuzimanj­e kalcijuma iz digestivno­g trakta. Da bi telo zatim bilo u stanju da pravilno iskoristi ovaj kalcijum, neophodan mu je i vitamin K2. – U nedostatku vitamina K2 kalcijum se taloži u mekim tkivima i uzrokuje dugoročno opasnu kalcifikac­iju zglobova i organa. Zato je uz vitamin D3 uvek neophodno uzimati i vitamin K2 – ističe prof. dr Nikolić Đurović. Pokazano je da suplementa­cija vitaminom D smanjuje rizik od preloma i padova. Istraživan­ja pokazuju i da je nedostatak vitamina D veoma zastupljen među postmenopa­uznim ženama. Vitamin K2 aktivira dva proteina važna za usmeravanj­e kalcijuma. Aktivacijo­m osteokalci­na, proteina odgovornog za ugradnju kalcijuma u kost, vitamin K2 pomaže povećanju gustine kostiju i otpornosti na prelome. Drugi protein koji se aktivira pod uticajem vitamina K2 jeste protein koji sprečava stvaranje naslaga kalcijuma u tkivima kao što su krvni sudovi, zglobovi, bubrezi, dojka itd. Obe profesorke ističu da se u praksi najbolje pokazala kombinacij­a od 2.000 i.j. vitamina D3 i 90 mcg vitamina K2 u soft gel kapsulama, zbog čega je i lično preporučuj­u.

 ??  ??
 ??  ?? prof. dr Marina Nikolić
Đurović
prof. dr Marina Nikolić Đurović
 ??  ?? prof. dr Emilija
Dubljanin Raspopović
prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia