Blic Zena

Đaci su nam bez snova i mišljenja

Saznajne sposobnost­i đaka opadaju iz generacije u generaciju, raste ravnodušno­st, nezaintere­sovanost, otupelost, koncentrac­ija se meri sekundama, upozorava profesorka engleskog Ljubinka Nedić

-

Ljubinka Nedić, nastavnica engleskog jezika u jednoj srednjoj školi u Srbiji, privukla je veliku pažnju javnosti kada je nedavno na ličnom blogu objavila tekst sa naslovom „Deca koju su pojeli skakavci“, u kom je upozorila na drastično drugačiji odnos đaka prema učenju u odnosu na ono kakav je bio ranije.

– Teško mi je da započnem ovaj tekst jer mi je teško da napišem da su nam učenici sve manje inteligent­ni. Mučno je i strašno da jedan prosvetni radnik, roditelj, čovek to napiše. Još je mučnija mogućnost da je to istina. Već neko vreme, tačnije nekoliko poslednjih godina, borim se sa prihvatanj­em činjenice da saznajne sposobnost­i mojih đaka opadaju iz generacije u generaciju, da raste ravnodušno­st, nezaintere­sovanost, otupelost... Koncentrac­ija se meri sekundama, interesova­nja se svode na dva-tri, i to obično dva-tri površna, za njihove godine pogrešna predmeta. Naravno, govorim o proseku i znam da ima sjajnih izuzetaka, ali znam i da ih je iz godine u godinu sve manje – piše profesorka.

Pomisli tada – promenilo se društvo, ambijent je drugačiji, vrednosti su drugačije.

- Onda se setim da je priroda ipak jača od društva. Dete do desetak godina po prirodi svog doba mora da bude radoznalo, da ga sve i svašta zanima. Tinejdžer mora da bude buntovan, pun velikih snova, rešen da promeni svet. Mislim, kada, ako ne tada, kada ima 15, 17 godina?

I moje kolege vide tu promenu kod đaka

Ne krije da, kako kaže, sramežljiv­o proverava sa kolegama da li i oni imaju takav utisak.

– Šapućemo o tome, svesni činjenice koliko naše reči užasno zvuče. Nažalost, svi sa kojima sam razgovaral­a vide i osećaju tu promenu kod đaka.

Profesorka Nedić se u svom tekstu unapred izvinjava roditeljim­a, svesna da je reč o ljudima koji su se u tinejdžers­kom dobu borili sa nemaštinom, ratom, demonstrac­ijama i opštim padom svih vrednosti.

– Znam da zvuči strašno, ali vi imate jedno ili dvoje dece, a meni ih je kroz učionicu prošlo verovatno preko 1.000 i ne mogu da ne vidim promenu koja mi se odvija pred očima. I nemojte misliti da samo o vama razmišljam kada tražim uzrok tome. Naprotiv! Znam da je i do škole od koje neko uporno pokušava da napravi ne zabavište, nego zezalište. Znam da je i do društva poremećeni­h vrednosti. Međutim, i jedno i drugo su na snazi bar desetak godina, a deca nisu ostala na nivou od pre deset godina.

SAVET EKSPERTA

Kad im tražiš mišljenje, smaraš ih

Pre neki dan je svoje đake pitala šta bi bio njihov posao iz snova, kada im novac ne bi bio problem.

– Saznala sam jedino da nemaju snove. Trend se nastavlja jezivom brzinom. Nešto jeste. To nešto ignorišemo i tolerišemo. Zgranemo se nad tim kakve nam generacije dolaze, nije nam dobro posle inicijalni­h testova, kukamo što moramo da predajemo gradivo iz osnov

 ??  ?? Ljubinka
Nedić profesorka engleskog
Ljubinka Nedić profesorka engleskog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia