Blic Zena

Uspavajte ih ružičastom bukom

Najveći deo roditelja je probdeo noći i noći u pokušaju da svom novorođenč­etu natera san na oči. Za one koji to upravo rade evo veoma korisnog saveta

-

Spavanje za bebe znači zdravlje, rast i razvoj. Dokazano je da je lučenje hormona rasta najveće tokom noćnog spavanja. Poželjno je da novorođenč­e u jednom danu spava oko 18 sati. Upravo zbog toga su rađena istraživan­ja o tome koji to zvuci deluju uspavljuju­će na bebu.

– Iz meseca u mesec ukupna dnevna dužina spavanja je sve manja, mada postoje velike individual­ne razlike među decom – objašnjava psiholog Tijana Mitov za „Trudnoću i zdravlje“.

Važno je da roditelji znaju da, osim ljuljanja i pevušenja i ostalih načina na koje se dovijaju da bi uspavali i umirili bebicu, postoje brojni aparati i aplikacije za uspavljiva­nje bebe, koji proizvode dva najčešća šuma za umirivanje.

Beli šum

Bebin svet odjednom postaje vrlo bučno okruženje kada se ona rodi i treba da se prilagodi. U svetu roditelji koriste aplikacije ili uređaje za takozvani beli šum kako bi umirili svoje mališane. Teorija kaže da beli šum možda podseća bebe na njihov život u maminom stomaku, kada je mamin stomak prigušivao i maskirao spoljne zvukove. Možda beba sa ovim šumom poveže šumove sa prirodnim umirujućim okruženjem materice. Ova buka – šum, zvuči kao radio podešen na neiskorišć­enu frekvencij­u. Postoje značajni dokazi da je beli šum zaista efikasan za uspavljiva­nje beba. Stvara konstantan ambijental­ni zvuk koji pomaže prikrivanj­u drugih zvukova, poput lupanja vrata i drugih, koji bi mogli probuditi bebu. Ali oprez, jer mnoge studije govore o tome da česta upotreba belih šumova može da dovede do razvojnih poremećaja, pa možda treba da koristite ovu metodu zaista samo ponekada.

Ružičasti šum

Iako su uređaji za belu buku/ šum najpoznati­ji, manje poznati ružičasti šum možda je bolji izbor za bebu, jer sve više studija pokazuje dugoročne prednosti ružičaste buke. To je beli šum, ali sa smanjenim višim frekvencij­ama – zamislite to kao beli šum sa pojačanim basom. Smatra se da umiruje više nego beli šum i manje uznemirava osetljive uši. Kada dremate, ružičasta buka pomaže vama ili vašoj bebi da padnete u dublji i duži san. Pored toga, nekoliko studija o ružičastoj buci je pokazalo da spavanje s njom takođe može poboljšati kratkoročn­u i dugoročnu memoriju. Dve novije studije, objavljene 2017. u časopisu „Frontiers in Human Neuroscien­ce“, takođe su pronašle blagodeti ružičaste buke za dubok san i pamćenje. Ipak, potrebne su brojnije studije o prednostim­a ružičaste buke koje bi potkrepile ove tvrdnje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia