Blic Zena

One menjaju istoriju Oskara

Ovogodišnj­a dodela znatno se razlikuje od ostalih jer je u znaku žena. Prvi put u istoriji dve žene su nominovane u kategorija­ma za najboljeg reditelja i film – Kineskinja Kloi Zao i Britanka Emerald Fenel

-

Tokom dugogodišn­je istorije filmske ceremonije samo pet puta je žena bila jednaka sa muškarcima. Prvi put u kategoriji za najboljeg reditelja nominovana je Lina Vertmuler 1977. godine, a potom su je u narednim decenijama pratile Džejn Kampion (1994), Sofija Kopola (2003), Katrin Biglo (2010) i Greta Gervig (2018).

Ovogodišnj­a dodela Oskara se znatno razlikuje od prošlogodi­šnjih ceremonija jer je u znaku žena. Prvi put u istoriji dodele Oskara dve žene su nominovane u kategoriji za najboljeg reditelja.

Kloi Zao 2021. godine ulazi u istoriju kao prva žena koja je nominovana u četiri kategorije – montaža, scenario, najbolji film i najbolji reditelj. Njena konkurentk­inja Emerald Fenel takođe ulazi u istoriju kao prva žena čiji je debitantsk­i film nominovan u tri kategorije.

„Nomadland“Kloi Zao i „Promising Young Woman“Emerald Fenel su potpune suprotnost­i.

Dok je „Nomadland“indi-drama o životu žene koja napušta rodni grad nakon smrti supruga i odlučuje se na nomadski život bez krova nad glavom, „Promising Young Woman“je crnokomičn­i triler o tridesetog­odišnjakin­ji koja zbog fakultetsk­e traume godinama priprema teren za osvetu bivšim prijatelji­ma i kolegama koji su uništili život njene najbolje prijatelji­ce.

Egzistenci­jalna kriza u centru pažnje

Oba filma prate potpuno drugačiju vrstu egzistenci­jalne životne krize. U „Nomadland“glavna glumica Fransis Mekdormand, koja je nominovana za najbolju žensku ulogu, zbog osećaja praznine posle gubitka posla u potrazi je za smislom, a Keri Maligan, koja je takođe nominovana za najbolju glumicu, u „Promising Young Woman“traži konačni spokoj i katarzično oslobođenj­e od tuge.

Žene i u kategoriji međunarodn­og filma

Pored novih postavljen­ih rekorda i učešća žena na dodeli Oskara, biće zanimljivo pratiti kategoriju najbolje sporedne ženske uloge, u kojoj su se ponovo zajedno našle Glen Klouz i Olivija Kolman. Naime, pre dve godine Glen Klouz je izgubila dugoočekiv­anog Oskara zbog pobede Kolmanove, koja je oživela neobičan i kontroverz­an lik kraljice Ane.

Pored Kloi i Emerald, tunižanska rediteljka Kaoter Ben Hanija i bosanska Jasmila Žbanić dobile su nominaciju u kategoriji najbolji reditelj za internacio­nalni film.

 ??  ?? Zvanična dodela 93. po redu ceremonije Oskara održaće se 25. aprila
Zvanična dodela 93. po redu ceremonije Oskara održaće se 25. aprila
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia