Blic Zena

Pokorio je Pariz kreirajući iz Beograda

- Sofija Kuzmanović sofija.kuzmanovic@bliczena.rs

Aleksandar Joksimović, najveći srpski modni kreator

Zvali su ga jugosloven­ski Pjer Karden, poredili sa Iv Sen Loranom, a Dior ga je želeo u svom timu. Impresivno. Aleksandar Joksimović odlučio je da ostane u Jugoslavij­i

U posleratno­j Jugoslavij­i modna scena nije postojala, individual­nost je imala negativan predznak, garderoba je bila uniformisa­na, a modni kreatori tek su počinjali da sebi krče put.

Tako je najveći srpski modni kreator karijeru započeo dizajniraj­ući školske i radne uniforme za pekarke, kuvarice, osoblje u domovima za stare u Zavodu za unapređenj­e domaćinstv­a. Pričamo o davnoj 1959. Setite se da je Nacionalni salon osnovan tek 1963.

Uvek svoj, od prve kolekcije okrenuo se proučavanj­u folklornih obeležja i kreirao modele različitih silueta i krojeva u odnosu na tada aktuelnu zapadnu modu. U toj originalno­sti i leži tajna njegovog uspeha.

Inspiracij­u je crpeo iz istorijski­h motiva, silueta je nastajala po ugledu na vizantijsk­u odeću, a šare proučavanj­em ornamenata i frizova manastira Gračanica i Dečani. Tako je nastala njegova čuvena kolekcija „Simonida“1974. u saradnji sa modnom kućom „Centroteks­til“. To je ujedno i prva kolekcija jugosloven­ske visoke mode.

Od zapadne mode, odnosno pariske modne avangarde po ugledu na Pjera Kardena, preuzeo je samo tada aktuelan način prikazivan­ja modela. Slede kolekcije visoke mode „Vitraž“, „Pejzaž“i „Prokleta Jerina“, u kojima su tradicija i istorijske ličnosti glavna inspiracij­a. Posle brojnih pretaporte kolekcija i saradnje sa domaćim fabrikama Joksimović se okreće dizajniran­ju trikotaže sa folklornim elementima i ornamentik­om pirotskih ćilima za modnu kuću „Janhari“.

Saradnja sa prvom damom obeleži karijeru svakog kreatora, a Aleksandar Joksimović imao je čast da sarađuje s Jovankom Broz.

Poslednju kolekciju „Život je ljubav“uradio je za modnu kuću „Mona“2002.

Kako u kreiranju, tako je i u životu bio autentičan. Jednom prilikom ispričao je kako je od oca naučio da uvek stavlja po nekoliko kapi različitih parfema, tek da ne miriše kao i svi, već na sebe. A mi ćemo ga zapamtiti po stavu da je praćenje trenda vulgarno. Ceni se biti svoj.

 ??  ??
 ??  ?? Kolekcija „Prokleta Jerina“iz 1969, levo; kolekcija „Ana Karenjina“iz 1973, dole
Kolekcija „Prokleta Jerina“iz 1969, levo; kolekcija „Ana Karenjina“iz 1973, dole
 ??  ?? Rođen je u Prištini 1933, diplomirao 1958. na Odseku za tekstil, a modnu karijeru započeo 1960. Iz javnog i poslovnog života povukao se 1997. Umro je 29. marta u 87. godini života
Rođen je u Prištini 1933, diplomirao 1958. na Odseku za tekstil, a modnu karijeru započeo 1960. Iz javnog i poslovnog života povukao se 1997. Umro je 29. marta u 87. godini života
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia