Blic Zena

5 vrsta kvržica na vagini

Većina čvorića u vagini i na vulvi je bezopasna i nestane sama od sebe. Međutim, nekada ove promene mogu da se iskompliku­ju, pa je najbolje potražiti savet lekara

-

Dlaka koja ne izraste posle brijanja ili depilacije može biti prava napast jer nastavlja da raste ispod kože i pravi kvržicu koja se može inficirati

Vulva i vagina bez sumnje traže više nege od bilo kog drugog dela tela. Ipak, depilacija, brijanje, pranje raznim sapunima nekad mogu da nanesu više štete nego koristi. To onda uzrokuje svrab i pojavu raznih izraslina i kvržica.

– Većina čvorića u vagini i na vulvi je bezopasna i nestane sama od sebe, ali svakako je najbolje potražiti savet lekara – kaže prim. dr Aleksandra Kostić, ginekolog, i objašnjava koje su promene najčešće.

Izraslina na ulazu vagine

Ovu kvržicu zovu i Bartolinij­eva cista i ona se javlja kad se žlezde sa jedne ili obe strane ulaza u vaginu zapuše, pa se nagomila sekret koji luče. Obično boli na dodir. Topla obloga bi trebalo da pomogne, ali ipak, ako se javi bol pri pokretima ili u miru, javite se lekaru jer je nekada neophodna terapija antibiotic­ima ili hirurško lečenje.

Bubuljice u boji kože

Ove malene bezopasne izbočine nastaju kada se znojni kanali zapuše. Mogu se, osim na vagini, javiti i na licu, pod pazuhom ili na stomaku. Nekad mogu narasti, ali nemojte ih dirati da ne biste oštetiti kožu oko njih. Pustite ih da prođu same ili u krajnjem slučaju posetite doktora.

Čirevi na koži vulve

Ovi čirevi obično su puni gnoja i nastaju zbog neadekvatn­og brijanja ili depilacije. Zato pazite kako sređujete svoju bikini zonu da ne biste uzrokovali iritaciju i infekciju. Ove čireve nikako ne cedite i ne stiskajte, to će samo pogoršati stvar. Bolje stavite toplu oblogu i nosite udoban pamučni veš, pa ako se čirevi spontano ne povuku, javite se lekaru.

Urasla dlaka

Dlaka koja ne izraste posle brijanja ili depilacije može biti prava napast jer nastavlja da raste ispod kože i pravi kvržicu koja se može inficirati. Zato pre sređivanja proverite da li su vam brijač ili depilator čisti, kao i koža koju tretirate, i to i pre i posle sređivanja.

Bartolinij­eva cista se javlja kad se žlezde sa jedne ili obe strane ulaza u vaginu zapuše. Boli na dodir, obično prolazi uz pomoć toplih obloga, ali nekada su neophodni antibiotic­i

Benigni tumori

Izrasline poput mladeža najčešće su sasvim bezopasne, kao i kada se jave na drugim delovima tela. Međutim, ukoliko previše brinete, idite lekaru, naročito ako vas svrbi, ima više nijansi ili raste. Veoma je važno isključiti prisustvo virusnih bradavica – kondiloma koje bi trebalo ukloniti radiotalas­ima ili laserom jer su skloni širenju.

 ??  ?? dr Aleksandra
Kostić ginekolog
dr Aleksandra Kostić ginekolog

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia