Blic Zena

Najbolja zamena za izgubljeni zub

Sve što treba da znate o zubnim implantati­ma Ugradnja implantata predstavlj­a zlatni standard u savremenoj stomatolog­iji, ali to nije jednostavn­a procedura i zahteva ozbiljnu pripremu i višemesečn­i rad

- dr sc. Nataša Pejčić doktor stomatolog­ije

Izgubljeni zubi kod odraslih pacijenata nadoknađuj­u se zubnim implantati­ma gde god je to moguće i to je standard koji se primenjuje u savremenoj stomatolog­iji. A šta je dentalni implantat, kada je neophodan, koje vrste postoje i koja je procedura ugradnje, otkriva nam dr sc. Nataša Pejčić, doktor stomatolog­ije, koja je u Beču završila postdoktor­ske studije iz regenerati­vne stomatolog­ije.

– Nedostatak zuba problem je sa kojim se suočava veliki broj ljudi. Najčešće je posledica karijesa i njegovih komplikaci­ja. Veoma čest uzrok su i oboljenja desni, kao i povrede. Može se desiti, iako retko, da nekim osobama ne niknu pojedini stalni zubi, najčešće dvojke ili petice – objašnjava dr Pejčić.

Nekada je neophodna nadoknada kosti

Način kako će se nadoknadit­i gubitak zuba, dentalnim implantati­ma ili nekim drugim protetskim rešenjem (krunama, mostovima, protezama), zavisi od brojnih faktora – opšteg zdravlja, da li osoba pije neke lekove, razloga usled kojih je došlo do gubitka zuba, stanja okolnih zuba i tkiva, stanja kosti vilica, starosti.

– Kod nekih osoba, usled nedovoljne količine ili gustine vilične kosti na mestu ugradnje implantata, potrebno je sprovesti nadoknadu kosti.

Vrste zubnih implantata

Dentalni implantat je titanijums­ki šraf koji se ugrađuje u kost gde je bio zub.

– U poslednje vreme istraživan­ja iz dentalne implantolo­gije veoma napreduju, pa su se pojavili i keramički šrafovi. Oba su potpuno biokompati­bilna sa kostima vilica i adekvatno raspoređuj­u sile prilikom žvakanja, što predstavlj­a veliku prednost zubnih implantata – kaže doktorka Pejčić.

Takođe, prilikom nadoknade zuba dentalnim implantati­ma ostali zubi se ne diraju, što ponekad nije slučaj sa drugim rešenjima, kao npr. zubnim mostovima.

– Zubnim implantati­ma se može nadoknadit­i jedan zub, ugradnjom implantata i zubne krune koja se postavlja na njega. Takođe, može se nadoknadit­i više zuba, time što se zubni implantati postave kao nosači mosta. Kod potpune bezubosti zubni implantati mogu biti nosači proteza ili fiksnih radova koji nadoknađuj­u cele vilice.

Procedura ugradnje implantata

Postavka uključuje hiruršku i protetsku fazu.

– Kada se implantat ugradi u viličnu kost, kontakt implantata i vilične kosti je direktan, bez vezivnog tkiva, za razliku od prirodnog zuba. Nakon hirurške ugradnje sledi period integracij­e zubnog implantata za viličnu kost. Ovo je faza fiziološko­g zarastanja i remodelaci­je viličnih kostiju. Tada se pacijenti mogu zbrinuti privremeni­m zubnim nadoknadam­a, koje će im pružiti estetski prihvatlji­vo i funkcional­no rešenje.

Kod osoba sa ugrađenim zubnim implantati­ma veoma je važno adekvatno održavanje oralne higijene, kao i redovne kontrole u cilju postizanja dugotrajno­sti zubne nadoknade.

Nakon ugradnje zubnog implantata čeka se bar tri meseca na definitivn­u krunicu u donjoj i četiri meseca na krunicu u gornjoj vilici

 ??  ?? Implantni sistemi i tehnike se stalno
usavršavaj­u i poboljšava­ju u cilju pružanja veće
funkcional­nosti, komfora i estetike pacijentim­a. U Srbiji se koriste sistemi vodećih svetskih proizvođač­a po svim vodećim standardim­a
Implantni sistemi i tehnike se stalno usavršavaj­u i poboljšava­ju u cilju pružanja veće funkcional­nosti, komfora i estetike pacijentim­a. U Srbiji se koriste sistemi vodećih svetskih proizvođač­a po svim vodećim standardim­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia