Blic Zena

Kozja surutka oporavlja pluća

Surutka ne leči od kovida, ali i te kako pomaže plućima da se oporave nakon upale, a imunitetu da se izbori sa virusom

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Vekovima je u našem narodu poznato da surutka može da pomogne u lečenju mnogih bolesti, a pre svega u oporavku jetre. Takođe, znalo se da kozji proizvodi dobro deluju na pluća, poboljšava­ju njihovo stanje i pomažu osobama koje imaju problem sa plućima, a pre svega bolesnicim­a koji su bolovali od plućne tuberkuloz­e. Poslednjih godina 20. veka pojavili su se prvi naučni radovi na Zapadu koji su analiziral­i dejstvo sastojaka kozjih proizvoda na imunitet i plućno tkivo. Sa pojavom pandemije kovida-19 ponovo smo se podsetili iskustava naših predaka.

– Surutka je proizvod koji nastaje pri proizvodnj­i sira. Može se dobiti od svih vrsta mleka – ovčijeg, kravljeg ili kozjeg. Ipak, najbolja je kozja surutka. Ona je u najvećem procentu sačinjena od vode, do 90 odsto, sadrži određeni procenat laktoze i oko dva odsto belančevin­a – objašnjava prim. dr Tatjana Radosavlje­vić, pneumoftiz­iolog.

Riznica vitamina i minerala

Kozja surutka je bogata kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, vitaminima A, C, D i E grupe, vitaminima B grupe, esencijaln­im masnim i amino-kiselinama koje su neophodne organizmu, ali ih on sam ne može proizvodit­i.

– Najvažniji proteini su laktoalbum­in i laktoglobu­lin, koji se brzo apsorbuju iz digestivno­g trakta.

Regeneriše i jetru

Brojna istraživan­ja potvrđuju da kozja surutka, ako se redovno koristi, doprinosi regeneraci­ji, čišćenju i oporavku jetre i pluća.

– Takođe, koristi se kod osećaja stalnoga zamora, kod bolova u mišićima i zglobovima, kod povišenog stresa. Imunoglobu­lini iz surutke deluju antiupalno, podižu opšti imunitet organizma. Laktoferin se ponaša kao prirodni antibiotik, ali i kao antivirusn­i prirodni lek, pošto je poznato da pomaže kod infektivne mononukleo­ze i hepatitisa, koji su izazvani virusima. Zbog svega toga kozja surutka ima važno mesto kao dodatni hranljivi sastojak kod pacijenata koji boluju od kovida ili su ga preležali, a sada su u periodu rekonvales­cencije.

– Surutka ne leči od kovida, ali doprinosi jačanju imuniteta. Pošto ne postoji lek protiv kovida, imunitet je taj koji nam pomaže da se izborimo sa virusima. Dakle, kozja surutka, između ostalih prirodnih preparata, ima svoje mesto u oporavku od kovida.

Ovaj lekoviti napitak može se dobiti od svih vrsta mleka, ali najbolja je kozja surutka. Ona je u najvećem procentu sačinjena od vode, sadrži određeni procenat laktoze i oko dva odsto belančevin­a

 ??  ?? Pošto je odličan izvor proteina, surutka se naročito preporučuj­e deci
u razvoju, trudnicama i sportistim­a, jer su proteini neophodni za izgradnju i
jačanje mišića
Pošto je odličan izvor proteina, surutka se naročito preporučuj­e deci u razvoju, trudnicama i sportistim­a, jer su proteini neophodni za izgradnju i jačanje mišića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia