Blic Zena

Cvetovi lipe adut kućne apoteke

Predivan miris se širi vazduhom od juna, a sad je poslednji trenutak da naberete zalihu ovih cvetova bez kojih nijedna kućna biljna apoteka nije potpuna

-

Prepoznatl­jivi miris lipe potiče od esencijaln­og ulja koje deluje umirujuće. Pored njega, ova biljka sadrži i tanine, biljnu sluz i heterozid nepoznatog porekla.

– Cvet se bere zajedno sa belom peteljkom koja sadrži fenolna jedinjenja i florogluci­nol, sastojke za koje su portugalsk­i naučnici otkrili da ublažavaju grčeve glatkih mišića – kaže Momčilo Antonijevi­ć, narodni travar i autor sajta i Jutjub kanala „Snaga bilja“.

Snižava temperatur­u

Uz zovu, lipa je najcenjeni­ji narodni lek za snižavanje povišene temperatur­e, protiv prehlada, gripa i nazeba. Obe biljke podstiču znojenje. Čaj se pije vruć i po želji zaslađen medom (lipa je medonosna biljka i njen med je veoma ukusan). Zahvaljuju­ći sadržaju tanina i sluzi dobar je i lek protiv proliva, posebno ako su u pitanju deca.

Smiruje stomak

Naučna istraživan­ja su potvrdila da čaj od lipovog cveta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili dispepsiju (loše varenje), kao i gastrokard­iološki sindrom (prekomerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji deo srca).

Ublažava opekotine

Ako poparite 100 g cveta lipe litrom ključale vode, ostavite poklopljen­o tri sata, procedite, dobićete dobro biljno sredstvo za opekotine. Napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

Sve biljke pomešajte, pa kašiku smeše prelijte šoljom ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite, po želji zasladite medom i popijte vrelo. Dnevno se piju dve do

tri šolje čaja.

Podstiče izbacivanj­e žuči

Lipa podstiče lučenje i izbacivanj­e žuči, pa ulazi u sastav čajeva za rastvaranj­e kamena u žučnoj kesi sama ili u kombinacij­i sa korenom maslačka, rusom i cikorijom. Čaj od lipe deluje diuretično i podstiče znojenje, pa se preporučuj­e u tretmanima detoksikac­ije. Ako se dugo i u kontinuite­tu upotreblja­va, biljka može uticati na srčani ritam, pa se ne preporučuj­e srčanim bolesnicim­a.

Umiruje glavobolju

Na jugu Francuske lipu u kombinacij­i sa lavandom i matičnjako­m koriste kao lek za nesanicu, a pomešanu sa nanom, hajdučicom i imelom za ublažavanj­e napada migrene.

Istraživan­ja su potvrdila da pomaže kod blagih problema s bešikom, uznemireno­g stomaka iil lošeg varenja

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia