Blic Zena

30 nedeljno nov izazov za vitku liniju

Stručnjaci poručuju – dajte telu nedeljno 30 namirnica biljnog porekla i vitka linija je zagarantov­ana

- S. P.

Suština čitavog ovog principa ishrane jeste da se kreira što zdravije okruženje sistema za varenje

Ako će brojanje namirnica nekog pokrenuti da se bolje hrani, samo napred

Najnoviji trend zdrave ishrane zove se „30 nedeljno“i nudi bar prividno jednostava­n sistem koji će nam pomoći da kilograme držimo pod kontrolom i telu obezbedimo neophodne nutrijente.

Metoda se bazira na činjenici da se u sistemu za varenje nalazi 40 triliona bakterija koje izvlače hranljive materije iz unete hrane, a njihov rad je usko povezan sa zdravljem svakog organa u telu.

Kako te bakterije naročito vole vlakna u sastojcima biljnog porekla, stručnjaci savetuju da organizmu obezbedite 30 različitih namirnica biljnog porekla na nedeljnom nivou.

– Trideset nedeljno je sinonim za raznovrsnu ishranu, te ako će brojanje namirnica i svojevrsta­n izazov nekog pokrenuti da se bolje hrani, samo napred. Istina je da nam je ponekad potrebna etiketa nečeg da bismo se toga držali, ali smatram da uz malo truda i više volje možemo pratiti program „30 nedeljno“čitavog života. To ne mora biti 30 različitih namirnica, pošto to nekada neće biti izvodljivo – kaže Tanja Olajdžija, dijetetiča­r-nutricioni­sta.

Suština ovog principa ishrane jeste da se stvori što zdravije okruženje sistema za varenje, kako bi čitav organizam vukao korist iz toga. Unos 30 različitih namirnica biljnog porekla savetuje se kako se čovek ne bi ograničio samo na nekoliko njih, jer čak i one koje se smatraju superhrano­m možda odgovaraju samo određenom broju bakterija.

– Što više vlakana i mikronutri­jenata različitog porekla unosimo, veću uslugu činimo digestivno­m traktu i stvaramo jak mikrobiom – zaključuje Olajdžija.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia