Blic Zena

Starateljs­tvom do oduzimanja slobode

Nedavno svedočenje slavne pop pevačice Britni Spirs otkrilo nam je kako izgleda njen život proteklih 13 godina – i šta podrazumev­a robovlasni­štvo 21. veka

- J. S.

Glas joj je drhtao, prebrzo je govorila, nekoliko puta se zbunila, ali konačno je rekla: drže me kao roba. I zaista, da li mislite da su robovi samo oni koji su pod lancima i bičevima? Ne, to može da vam se desi i ako ste planetarno popularna pop zvezda. Slobodno pitajte Britni Spirs.

Njeno nedavno svedočenje otkrilo nam je kako zapravo izgleda njen život i, po ko zna koji put, zašto novac i slava nisu dovoljni za sreću. Ili jesu, ako neko drugi ima koristi od njih, a vas drži pod starateljs­tvom pod izgovorom brige o vama. Tako Britni Spirs ujutru ustaje iz kreveta. Britni Spirs ima procenu od četiri sata sa psihologom. Britni Spirs je stalno okružena medicinski­m sestrama. Obezbeđenj­em. Ugrađena joj je spirala da ne bi mogla da ima više dece. Prisiljena je da ide na turneje da bi zaradila pare za svog oca. A ako odbije – tužiće je.

I kako se to zove? Po zakonu starateljs­tvo, ali ako smo pošteni – jedan od vidova robovlasni­štva 21. veka. Ako ona prihode od nastupa poklanja svom timu jer nema zakonskog prava da upravlja sopstvenim novcem, ako daje 60.000 dolara na rehabilita­cioni centar u kojem je, prema njenim rečima, posmatraju dok se presvlači, ako je smeštena u kući koja je toliko izložena javnosti da je paparaci stalno slikaju uplakanu – to se brigom ne zove. Uostalom, zar ne bi trebalo da nam bude dovoljno saznanje da Britni plače svaki dan i boji se ljudi?

Nervni slom koji je doživela 2007. trebalo je da preokrene odnos drugih prema njoj. Da je nikad više neko kao voditeljka Dajen Sojer ne pita o njenom seksualnom životu. Da joj se nemilosrdn­e kamere više ne unose u lice, znajući (ili namerno zaboravlja­jući) da to može samo da joj pogorša stanje. Umesto toga, dobila je zaborav od većine, duhovite mimove na internetu i oca koji je krkcao njenu slobodu i dostojanst­vo ne bi li ubirao materijaln­e plodove njenog slavnog lika i dela.

A mi? Mi smo dobili samo obavezu da povadimo glave iz peska i pogledamo ko su Britni u našem okruženju. I podržimo, kao i hrabru pevačicu, kad se odvaže da progovore.

Uradila sam više nego dovoljno. Želim promene, izjavila je Britni

 ??  ?? Sud je odbio zahtev Britni Spirs da se okonča starateljs­tvo
Sud je odbio zahtev Britni Spirs da se okonča starateljs­tvo
 ??  ?? Pokret #FreeBritne­y želi da pevačica
povrati samostalno­st
Pokret #FreeBritne­y želi da pevačica povrati samostalno­st

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia