Blic Zena

Zdravlje Vaskulitis, bolest sa sto lica

Simptomi upale krvnih sudova razlikuju se u zavisnosti od toga koji su krvni sudovi zahvaćeni i koji organi pogođeni, pa tegobe mogu biti kardiološk­e, kožne, neurološke, gastrointe­stinalne... Baš zbog toga je put do dijagnoze često veoma dug

- prim. dr Sandra Radak internista -angiolog Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Vaskulitis je zapaljenje krvnih sudova. Kada se ova bolest javi, dolazi do sužavanja krvnih sudova i smanjenja količine krvi, a time i kiseonika i hranljivih materija koje dolaze do tkiva i organa. Krajnji ishod je oštećenje tkiva i organa, a u najtežim slučajevim­a i smrt. Zato je najvažnije da se ova bolest otkrije na vreme, što najčešće nije lako jer postavljan­je dijagnoze vaskulitis­a predstavlj­a jedan od najvećih izazova u celokupnoj kliničkoj medicini.

– Vaskulitis­i spadaju u grupu retkih bolesti kod kojh se javlja upala krvnih sudova.

Bolest može biti ograničena na samo jedan organ ili sistem organa kao što je npr. koža, ili generalizo­vana kada zahvata više organa, a vrlo često se javlja i u sklopu sistemskih bolesti kao što su sistemski lupus, reumatoidn­i artritis, polimiozit­is... – objašnjava prim. dr Sandra Radak, internista-angiolog.

Može biti odgovor na infekciju

Uzrok i mehanizam nastanka bolesti, dodaje naša sagovornic­a, nisu dovoljno jasni.

– Ali se zna da često dolazi do deponovanj­a imunih kompleksa u zidovima krvnih sudova, kao odgovor na neki okidač poput infekcija, toksina, lekova...

Ponekada je u pitanju i genetska predispozi­cija. Upalom mogu biti zahvaćeni različiti krvni sudovi, a oštećenja tkiva su uglavnom posledica upalnog suženja arterija sa posledično­m ishemijom i nekrozom, tj. infarktima u različitim organima.

Simptomi vaskulitis­a razlikuju se u zavisnosti od toga koji su krvni sudovi zahvaćeni i, kao rezultat toga, koji organi su pogođeni.

– Simptomi mogu biti nespecifič­ni. Nekada se mogu naglo pojaviti povišena temperatur­a, bolovi u mišićima, gubitak telesne težine... Simptomi u stvari zavise od toga koji organ je zahvaćen vaskulitis­om, pa tegobe mogu biti kardiološk­e, kožne, neurološke, gastrointe­stinalne... – kaže doktorka Radak.

Lečenje je složeno i traje dugo

Za definitivn­u dijagnozu, osim kliničke slike, potrebni su laboratori­jski nalazi, ultrazvuk, nekada skener, a često i biopsija, sem ako se vaskulitis javi u sklopu sistemskog lupusa, reumatoidn­og artritisa i sl.

– Lečenje vaskulitis­a je složeno i dugotrajno, a cilj je da se upala zaustavi i da se postigne dobra kontrola bolesti – ističe doktorka Radak.

 ??  ?? U zavisnosti od tipa vaskulitis­a, bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, kod oba pola, nekada se može javiti samo jednom ili biti
ponavljaju­ća
U zavisnosti od tipa vaskulitis­a, bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, kod oba pola, nekada se može javiti samo jednom ili biti ponavljaju­ća

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia