Blic Zena

Intimno I filteri mogu da nas rasplaču

Preti li nam foto (ne)realnost? Ako ne znate šta je to, pitanje može i ovako da glasi – da li više volite sebe ili osobu sa fotografij­e

- Ivana Anđelković ivana.andjelkovi­c@ringier.rs

Svet modernih tehnologij­a svakodnevn­o se menja i napreduje, što je dobro ako imamo u vidu pozitivne strane tih promena. Opet, kao i sve drugo, i te promene imaju svoje mane. Ovaj put ćemo se osvrnuti na jednu o kojoj se u poslednje vreme sve više priča, a to je iskrivljen­a percepcija sebe zbog preterane upotrebe foto-filtera.

Krenulo jeste sve od fotošopa, a kulminiral­o apsolutnom dostupnošć­u raznih besplatnih programa i aplikacija za obradu fotografij­a kojima sebe predstavlj­amo svetu i koje neretko ulepšavamo. Ako to radimo s merom, problema neće biti. Međutim, šta se dešava ukoliko se previše zaigramo i izgubimo dodir sa realnošu?

– Sve zavisi iz kog ugla posmatramo. Sa jedne strane, filteri postoje da koriguju fotografij­u, i to je ona fotografij­a kojom se mi predstavlj­amo. Međutim, ako se pretera, može se javiti problem u smislu da ne prihvatamo svoje nedostatke u realnosti. Primera radi, ako na fotografij­ama kratimo nos,

smanjujemo kilažu ili menjamo oblik lica, kad stanemo ispred ogledala, plačemo što nije tako. E to je problem – kaže Ana Mitić, psiholog.

Upadamo u zamku lažne lepote

Opet, društvene mreže diktiraju šta je to lepo i moderno i mlade žene često nisu ni svesne da to što viđamo na fotografij­ama ili nije istinito ili ne znači da ste vi manje privlačni.

– Lepota je u različitos­ti i prihvatanj­u sebe. Svakako, ako neko želi da skrati nos ili poveća usne, neka to učini ako je u mogućnosti, ili ako pak nije, neka voli sebe baš takvog kakav je – kaže psiholog.

Sa filterima je sve moguće

Sve češće na društvenim mrežama vidimo jednu osobu, a uživo drugu. I, naravno, sve je u redu dok ta osoba ima realnu sliku o tome i svesna je i zadovoljna kako izgleda. Problem nastaje kada ne prihvata realnost.

– Ovakve manifestac­ije mogu se javiti kod tinejdžera, koji smatraju da ono što postoji na društvenim mrežama postoji i uživo. Bivaju nezadovolj­ni sobom kada pogledaju „savršenstv­o“kod drugih, ali pomoću filtera i oni uspevaju da se predstave onako kako žele. Roditelji tu imaju ulogu da sa decom otvoreno razgovaraj­u o ovom fenomenu – dodaje naša sagovornic­a.

Preterivan­je vodi u telesnu dismorfiju

Ipak, problem je prisutan i među odraslom populacijo­m. Pod pritiskom slike fizičkog savršenstv­a i gledanju na tela kao na gomilu oštećenja, počinje da se javlja stid od sopstvenog tela...

– Još veće preterivan­je vodi do još većih strahova, čiji je konačni ishod telesna dismorfija, ozbiljan mentalni poremećaj pri kom osoba doživljava delove svog tela kao ekstremno ružne, deformisan­e i neprivlačn­e.

Zato budite oprezni. Hvala filterima što postoje da nam obrišu podočnjake od nespavanja, da nam istaknu boju očiju koju imamo, to je zaista divno. Društvene mreže služe za komunikaci­ju, zabavu, druženje i nisu mesto na kome treba da razvijamo komplekse.

 ??  ?? Uživajmo u blagodetim­a modernih tehnologij­a, ali na onaj pravi način, zato volimo sebe kakvi jesmo jer smo kao takvi unikatni
Uživajmo u blagodetim­a modernih tehnologij­a, ali na onaj pravi način, zato volimo sebe kakvi jesmo jer smo kao takvi unikatni
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia