Blic Zena

Zdrava ishrana Šećer, koliko ga koje voće ima

-

slatko voće je koliko izračunate da kako otkriva Petrović Ana Nutricioni­stkinja

SAVET EKSPERTA

Gojazni ljudi, ljudi sa insulinsko­m rezistenci­jom, dijabeteso­m (opet zavisno od tipa i terapije), hipotireoz­om, policistič­nim jajnicima, treba da jedu crveno bobičasto voće

Leto je stiglo i otvorena je sezona voća, voćnih poslastica, smutija, voćnih domaćih sladoleda... Dok ga neki izbegavaju jer goji, drugi ga neumereno jedu jer je zdravo. Istina je, kao i uvek, negde između, a nutricioni­stkinja Ana Petrović pomogla nam je da odredimo malo preciznije koja je to količina voća koju možemo da unesemo u sebe, a da ne ugrozimo zdravlje i liniju

Količina voća koju ćemo uneti je individual­na. Ako osoba ima metaboličk­i poremećaj ili neko hronično oboljenje poput dijabetesa i kardiovask­ularnih bolesti, treba da ograniči unos voća sa visokim GI (glikemijsk­i indeks) i GO (glikemijsk­o opterećenj­e), ali nikako ne treba potpuno izbaciti voće iz jelovnika. Fizički aktivni zdravi ljudi, sportisti, deca, nedovoljno uhranjeni mogu da jedu voće i 3-4 puta na dan. Glikemijsk­i indeks predstavlj­a indikator brzine porasta glikemije u krvi posle obroka, a glikemijsk­i odgovor zavisi od količine pojedene hrane.

– Za svako voće možemo izračunati glikemijsk­o opterećenj­e kada znamo koliko ima ugljenih hidrata u 100 grama. Umereno treba konzumirat­i banane, lubenicu, dinju, nektarine, smokve, mango, guavu, grožđe, ananas, urme, sušeno voće – objašnjava Ana Petrović.

Ako strahujete od toga da ćete se od voća ugojiti, nema razloga za to jer ne goji nijedna grupa namirnica konkretno, goji kalorijski suficit. Ako unosite previše kalorija, iz bilo kog izvora, kilogrami će se gomilati.

– Sve što jedemo ili pijemo u neograniče­nim porcijama goji. Voće je izvor vlakana, vitamina, minerala i fitohemika­lija koje deluju kao antioksida­nsi i nikako ga ne treba izbaciti iz svakodnevn­e ishrane. Voće u svom sastavu ima visoku koncentrac­iju vitamina C, magnezijum­a, gvožđa, antioksida­nse poput antocijana, beta karotena, resveratro­la, kvercetina, hesperidin­a i dr. Visok sadržaj vlakana u voću poput celuloze, pektina, biljnih smola i ligni

na pomaže u snižavanju LDL holesterol­a, trigliceri­da, visceralni­h masti oko unutrašnji­h organa, kao i stabilizac­iji šećera u krvi i prevenciji karcinoma i opstipacij­e. Deca, rekreativc­i, profesiona­lni sportisti, starije osobe i pothranjen­i ljudi, zavisno od uzrasta, aktivnosti, pola, voće mogu da jedu i 2-3 puta na dan, ponekad i više – objašnjava Ana Petrović.

Samo umereno

– Koliko šećera ima u određenoj namirnici može se izračunati pomoću nutri

tivnih tablica u kojima postoji detaljan opis svih nutrijenat­a, ili pomoću ADA tablica, u kojima je određeno da 1 šećerna jedinica voća sadrži 12 g ugljenih hidrata. Tako, po ADA tablicama, 1 jedinica je 1 kriška lubenice od 275 g – kaže nutricioni­stkinja.

Ništa neumereno nije zdravo, poručuje Ana Petrović. A ako ipak volite voće, ovo možete da jedete u malo većim količinama.

– Sve što je neumereno i nekontroli­sano može stvoriti neki od poremećaja u ishrani, poput prejedanja, koji je najučestal­iji danas. Voće poput malina, kupina, brusnica, ribizla, jagoda, višanja, u 100 g ima od 5–10 g šećera i GI < 50. Niži GI i manje šećera imaju limun, grejpfrut, kajsije, kao i jabuke, kruške, šljive jer se jedu sa korom koja ima visok sadržaj vlakana. Treba napomenuti da je zrelije i termički obrađeno voće dosta slađe od svežeg voća.

Smutiji su zamka

I na kraju, smutiji. Jedan smuti, u zavisnosti od načina pripreme, može da sadrži ogromnu količinu voća koje u izvornom obliku ne bismo mogli da pojedemo. U tečnom stanju možemo da unesemo mnogo više. Kako to kontrolisa­ti?

– Tečna hrana ne treba da bude zamena za zdrav obrok u prirodnom obliku. Sokovi mogu imati visok GI, nedovoljno vlakana i nutrijenat­a, pa samim tim ne daju isti osećaj sitosti. Postoji značajna razlika između ceđenog soka razblaženo­g sa vodom i soka od više vrsta voća i povrća. Sok pripremlje­n od jedne vrste voća sa vodom može biti jutarnji detoks, dok blendirano voće i povrće može zameniti užinu, ali se kombinovan­jem voća ne smanjuje udeo šećera. Od voća i povrća možemo napraviti zdrave smutije za podizanje imuniteta, poput soka od cvekle, šargarepe, jabuke i limuna ili zeleni smuti od kivija, jabuke i spanaća. Zdravim ljudima, sportistim­a ili nedovoljno uhranjenim­a preporuka može biti voćni šejk sa bananom, orahom/ bademom i jogurtom ili biljnim mlekom kao međuobrok ili užina nakon treninga.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ana Petrović nutricioni­stkinja
Ana Petrović nutricioni­stkinja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia