Blic Zena

Prva pomoć ako izgorite na suncu

Zato je pametno sunčanje najvažnije, a dermatolog otkriva šta nam je činiti ako do opekotina ipak dođe

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Ako preterate sa sunčanjem, namerno ili nenamerno, pa dobijete opekotine od sunca, znajte da ta oštećenja na koži nimalo nisu naivna.

– Koža ne prašta greške preteranog izlaganja suncu, koje može da izazove prolazna ili trajna oštećenja, zbog čega treba biti oprezan. Ne treba zanemariti ni prednosti sunca. Ono čuva kosti, ubija klice, a pre svega čuva dobro raspoložen­je. Ipak, potrebno je naći meru u sunčanju i dobro se zaštititi da bi korist bila veća od štete – objašnjava prim. dr Gorana Isailović, dermatoven­erolog.

Prekomerno sunčanje, kaže naša sagovornic­a, optužuje se za oštećenja kože, gubitak vlage i stvaranje bora na koži, oštećenja očiju i rak kože, melanom.

– Odmah posle preteranog sunčanja mogu se javiti opekotine: crvenilo i plikovi.

Trajna oštećenja, tamne pege, keratoze, pa čak i maligni tumori mogu da se jave posle nekoliko meseci, pa i više godina. U Srbiji UV zračenje je sedam meseci godišnje iznad normale, i to od aprila do oktobra. Iako UVB i UVA zrake ozonski sloj delimično zaustavlja, onaj deo koji dospeva do nas oštećuje kožu – upozorava dr Isailović.

Crvenilo, plikovi, drhtavica

Prvi simptomi opekotina mogu da se pojave nekoliko sati nakon sunčanja, ali se potpuni efekat nekad javlja i posle 24 sata.

– Blage opekotine praćene su crvenilom kože i bolom, traju od tri do pet dana, a koža se pomalo ljušti. Umerene opekotine su bolnije, koža je crvena, otečena i vruća na dodir. Obično je potrebno nedelju dana da zacele, a koža se može ljuštiti i nekoliko dana nakon toga. Ukoliko su navedeni simptomi praćeni i dehidratac­ijom tela, drhtavicom, mučninom, u pitanju je ozbiljno oštećenje kože, koje zahteva odlazak kod lekara. Kod ozbiljnih opekotina mogu da se jave i bolni plikovi i veoma crvena koža, a do potpunog oporavka nekada prođe i do dve nedelje.

Najveći problem, a što je naučno dokazano, predstavlj­a činjenica da pregorevan­je predstavlj­a jedan od faktora rizika za razvoj karcinoma kože, a naročito je opasno u detinjstvu.

Kako se leče

Međutim, ako do opekotina ipak dođe, lečenje zavisno od intenzitet­a promena obično traje nekoliko dana, uz uslov da se za to vreme koža više ne izlaže suncu.

– Opekotine od sunca mogu se tretirati nesteroidn­im protivupal­nim kremama pet puta dnevno, pet dana. Ako se opekotine nedovoljno brzo povlače, uključuje se lokalni kortizon. Koriste se i jednostavn­i kremovi sa prirodnim vlažećim faktorom, a u težim slučajevim­a i oralno pronizon – navodi dr Isailović.

 ??  ?? Prirodni lek za opekotine
Krastavac je pun vode i pomaže da se koža oporavi nakon opekotina od sunca. Možete ređati kolutove krastavaca po opečenom mestu ili ga u obliku kaše
naneti na opekotinu.
Prirodni lek za opekotine Krastavac je pun vode i pomaže da se koža oporavi nakon opekotina od sunca. Možete ređati kolutove krastavaca po opečenom mestu ili ga u obliku kaše naneti na opekotinu.
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia