Blic Zena

Diktatura ili demokratij­a

- B. Đ.

Kad se u braku donose krupne odluke, važno je kako se partneri usaglašava­ju oko njih. U idealnom svetu učestvuju oboje, ali ne nužno

Romantična priča o paru koji se u svemu slaže čista je utopija i sreće se jedino u periodu velike zaljubljen­osti kad se razlike ne primećuju. Kada ta faza prođe, sagledavam­o različitos­ti i suočavamo se s realnošću. To je period preispitiv­anja u kom prihvatamo razlike, koje su potpuno prirodne i zdrave. Ali ko onda treba da donosi odluke?

BOLJE JE KADA JEDAN ODLUČUJE

„Tražiti da partner odobrava sve naše postupke i odluke beskorisno je i kontraprod­uktivno. Kada uđete u brak, izbijte iz glave ideju o vladavini demokratij­e“, napisala je Keti Meklaflin, novinarka „Vol strit žurnala“nakon opsežnog istraživan­ja navika i sklonosti svojih prijatelja i ocenjivanj­a kvaliteta njihovih brakova. Njen zaključak je da o tekućim pitanjima povremeno treba da odlučuju on ili ona, a da pritom ne insistiraj­u na odobravanj­u druge strane.

Isto mišljenje deli i Stefano Gastaldi, psiholog i psihoterap­eut na milanskom Institutu Minotaur: „Romantična vizija para koji se u svemu slaže plod je prilagođav­anja tuđim željama i pretvaranj­a. Demokratij­a nije uvek simbol jednakosti, već i nestabilno­sti“.

Demokratij­a nije uvek i znak jednakosti. Nekada unosi nestabilno­st, kada se jedan partner povlači

SAMO DOGOVOR KUĆU GRADI

Bračni savetnici širom sveta smatraju da se većina parova svađa zbog podele poslova, seksa i novca, tri teme oko kojih je najteže, a samim tim i najvažnije, postići saglasnost. Ako se ljudi vole, imaju zajedničke ciljeve i žele zajedničku budućnost, oni moraju da daju sve od sebe kako bi se usaglasili oko svega. Važno je da se nijedan partner ne oseća ugroženo, da ne živi u ubeđenju da se ništa ne pita za krupne odluke.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia