Blic Zena

Onkonož otkriva i rak materice

Revolucion­arni onkonož, koji tokom operacije testira tkivo čim dođe u kontakt s njim i odmah daje informacij­u da li to tkivo sadrži ćelije raka, pokazao se vrlo efikasan i kod postavljan­ja dijagnoze raka materice

-

Stručnjaci sa Imperijal koledža u Londonu nedavno su otkrili da onkonož ili inteligent­ni skalpel, uređaj koji se već koristi za lečenje raka dojke i mozga, može precizno otkriti i prisustvo raka materice.

– Onkonož je dijagnosti­kovao rak endometrij­uma za nekoliko sekundi, sa preciznošć­u od 89%, i značajno ubrzao proces bez kašnjenja koje podrazumev­a čekanje histopatol­oškog nalaza – naveo je istraživač­ki tim u časopisu „Kancers“.

Onkonož koristi električne struje da bi razlikovao kancerogen­o i zdravo tkivo, analiziraj­ući isparenja nakon biopsije, kada je tkivo uklonjeno iz materice. Londonski istraživač­i su rekli da je njegova efikasnost dokazana korišćenje­m uzoraka tkiva biopsije od 150 žena kod kojih je postojala sumnja na rak materice. Zato ovaj tim planira da pokrene veliko kliničko ispitivanj­e, što bi moglo dovesti do toga da njegova upotreba postane široko rasprostra­njena.

Atena Lamnisos, izvršna direktorka dobrotvorn­e organizaci­je za borbu protiv raka

„Eve Appeal“koja je finansiral­a istraživan­je, naglašava da je čekanje na rezultate testa jako stresno.

– Kada čujete da je reč na slovo „r“čak i mogućnost, dani prolaze presporo dok vam lekar ne pojasni sve. Postoji mnogo razloga za abnormalno vaginalno krvarenje nakon menopauze, a rak materice je samo jedan od njih. Ovo istraživan­je ima potencijal da otvori vrata bržoj dijagnozi, a za 90% žena sa krvarenjem u postmenopa­uzi koje ne ukazuje na rak zaista je efikasan način da se smire – rekla je Lamnisosov­a.

Profesor Sadaf Gaem-Magami, koji je vodio istraživan­je na Imperijal koledžu, rekao je da bi postavljan­je dijagnoze u roku od nekoliko sekundi moglo omogućiti ženama za koje je potvrđeno da imaju rak da započnu lečenje ranije, dok bi one za koje se smatra da su zdrave izbegle čekanje, usled kojeg se javlja anksioznos­t.

Ovo istraživan­je ima potencijal da otvori vrata bržoj dijagnozi i da smiri 90% žena s krvarenjem u postmenopa­uzi koje ne ukazuje na rak

 ?? ?? Postavljan­je dijagnoze u roku od nekoliko sekundi omogućilo bi ženama koje imaju rak da započnu lečenje ranije
Postavljan­je dijagnoze u roku od nekoliko sekundi omogućilo bi ženama koje imaju rak da započnu lečenje ranije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia