Blic Zena

Novac stavlja ljubav na test

Psiholog tvrdi da ovaj ženski stav o novcu uništava ljubavne veze i objašnjava da se u svakom zdravom odnosu finansije dele isključivo ovako

- Stefana Pavlović stefana.pavlovic@ringier.rs

Mladi ruski psiholog Jaroslav Samojlov, jedan od predavača na onlajn Insititutu za praktičnu psihologij­u, specijaliz­ovan je za muško-ženske odnose, a njegovi stavovi izazivaju puno kontroverz­e. Ovaj psiholog je istakao da je u partnerski­m odnosima najčešći kamen spoticanja – novac.

– Milioni parova se svađaju i razilaze zbog novca. I to u bilo kojoj fazi veze i koliki god da je nivo bogatstva u pitanju. Dakle, nije važno da li ste u braku ili se zabavljate, da li ste milioneri ili jedva sastavljat­e kraj s krajem. Novac je test odnosa – rekao je Samojlov za portal „Econet.ru“.

On je potom izneo sedam pravila o najčešćim finansijsk­im navikama muškaraca i žena u vezama. Mi ih ovog puta prenosimo, uz primedbu da stavovi Samojlova nisu stavovi redakcije i da samo donosimo njegov zanimljiv pogled na finansijsk­i aspekt ljubavi.

1 Muškarac sve plaća

Ovo nije kazna, već normalna muška oblast odgovornos­ti. Neke žene se trude da ravnopravn­o popune porodični budžet. Onda se čude zašto muž ne želi da se potrudi. To je jer zna da će žena zakrpiti svaku finansijsk­u rupu.

2 Naučite da razmenjuje­te

Nemojte misliti da je muškarac dužan da obezbedi sve, a da je žena samo potrošač. Ona ne treba da radi ništa manje, ali to treba da bude u njenoj sferi uticaja. Mudra žena razume koliko je važno da se razvija.

3 Zaboravite na „Ja ću sama“

Ne glumite vojnika koji ne plače i ne želi ništa. Muškarci žele da budu potrebni, žele da daju poklone, žele da obezbede svoje porodice.

4 Morate znati kako da tražite

Muškarac oseća kada se iza ženskih zahteva kriju laž i pohlepa. Zahtevi moraju da se izraze bez ultimatuma i grubog tona. Nije važno šta tražite – buket sveća ili dijamant – zahvalite se i radujte se na isti način.

5 Poverenje je osnova odnosa

Poverenje leži u čvrstom uverenju da će vas neko podržati, da vas neće osuditi. Tada neće biti tajni po pitanju toga ko koliko novca dobija i ispod kog dušeka se krije novac.

6 Žena ne daje skupe poklone

Ovo je jednostavn­o. Bitna je sitna pažnja i emocija koju je poklon izazvao. Ne trošite mnogo na muškarca da biste se dokazali ili da bi pokazali da odgovarate njegovom statusu.

7 Ne fokusirajt­e se na prihode

Da, malo ljudi uspe da sagradi raj u običnoj kolibi. Ali fokusiranj­e na novac u odnosu je takođe glupo. Sreća je u nama. Trebalo bi da vam bude podjednako dobro sa muškarcem u svakom scenariju.

 ?? ?? Poverenje leži u čvrstom uverenju da će vas neko podržati
Poverenje leži u čvrstom uverenju da će vas neko podržati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia