Blic Zena

Svi hoće u Pančevo

-

Živim u Pančevu otkad sam se rodila, a to je, pa, skoro 41 godina. Kažu da sam lokalpatri­ota. Da li sam ili nisam, ne znam, ali znam da se u velegrad ne bih selila. Putovala sam četiri godine dok sam studirala, a putujem, bogami, i 17 otkako radim. I nikad mi to nije bio problem.

Zašto se ne preselim u Beograd i kako mogu svaki dan da putujem iz jednog grada u drugi, to pitanje sam čula više puta u životu nego „Kako si?“Skoro uvek uz komentar: „Jao, pa koliko tebi vremena treba? Kreneš ujutru, vratiš se uveče, jadna“. Pa, zapravo i ne, krenem isto kad i ti i vratim se isto kad i ti, a nekad i brže.

Drugo najčešće pitanje je: „A kako se ne plašiš da živiš u tako zagađenom gradu?“Na to najčešće nemam odgovor jer je tema prevaziđen­a, a i zagađenje kao takvo globalno je došlo do svih nas.

I eto, tražili su mu mane i tražili, a onda su pre nekoliko godina u Pančevo došle neke strane kompanije, dale fine plate, pa je tada poskupela cena kvadrata u Beogradu, a u Pančevu je i dalje mogao da se nađe stan pristojne kvadrature za četrdeseta­k hiljada. A onda su na sve to došli Rusi, pa su kirije u prestonici potpuno podivljale i sve više se grad s one strane Dunava ispostavlj­ao kao idealno mesto za život. Naravno, i u Pančevu su skočile, ali daleko je to i dalje od cena u Beogradu.

Pa, evo nekoliko osnovnih informacij­a iz prve ruke jer mi Pančevci smo otvoreni i gostopriml­jivi ljudi.

Od centra Pančeva do centra Beograda treba vam tačno 32 minuta. Da, da, znam na šta ste pomislili, čak i ako ste vozač iz Pančeva, čak i ako ste žena.

Cene stanova za iznajmljiv­anje i dalje su oko 30 odsto manje u odnosu na glavni grad. Znam pouzdano da se stan od 40 kvadrata u najlepšem delu grada (naselje Mladost) izdaje za 150 evra.

Reći će neko, a gde je tu računica za gorivo? Da, svakako se potroši malo više, ali nije strašno ako vozite dizel, imate plin ili metan.

Tako da, novopečeni Pančevci ili svi koji želite to da postanete, treba da znate da je Pančevo jedan divan grad, a verovatno ste čuli za onu „Pančevo, to je kad se vratiš“od Mike Antića. I da nastavimo u ovom kulturnom tonu, treba da znate da je Pančevo grad koji ima dva bioskopa, leži na dve reke, ima najbolji džez festival u Srbiji, ima Narodnu baštu, predivan kej, Belu stenu, super restorane, a ostalo ćete već videti kad dođete, bilo kao gost ili da ostanete.

Kako svaki dan putujem iz jednog grada u drugi, pitaju me češće nego kako sam

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia