Blic Zena

Posle porođaja na rehabilita­ciju

Iako sve pripisujem­o novom stanju i ulozi, postoje problemi koje posle porođaja ne treba i ne smemo da zanemarimo. Hronični bol u leđima samo je jedan od njih

-

Iako su sve žene različite i različito podnose trudnoću, neke stvari su im zajedničke. Naime, brojne fiziološke, fizičke, psihološke, pa i sociološke promene koje se dešavaju u organizmu ukazuju na to da je svakoj ženi potrebna rehabilita­cija posle porođaja. Zbog čega je to važno, za sajt „Trudnoća i zdravlje“objasnila je Dragana Atanaskovi­ć, profesor sporta i fizičkog vaspitanja i sertifikov­ani trener i kreator programa vežbanja pod nazivom „Postporođa­jna rehabilita­cija“.

– Pre svega tu su razne hormonske promene počev od začeća, pa do dojenja. Potom sledi adaptacija tela na rast ploda, usled čega dolazi do pomeranja težišta tela napred. Dolazi i do razmicanja trbušnih mišića, pomeranja organa, podizanja i širenja rebara. Tu je i povećanje lumbalne krivine i pomeranje njenog centra naviše, promena ugla karlice napred, povećanje pogrbljeno­sti... Nakon porođaja sledi nespavanje, meseci i godine dojenja, nošenje... – objašnjava Atanaskovi­ć.

Telo ima sopstvene mehanizme zaceljivan­ja, ali to ponekad nije dovoljno.

– Probleme koji mogu nastati posle porođaja moguće je rešiti ili bar umanjiti specifični­m vežbama rehabilita­cije. One uključuju pravilno dijafragma­lno disanje, kontrolu intraabdom­inalnog pritiska, specifične vežbe trbušnih mišića. Budite zahvalne svom telu za čudo koje se odigralo u njemu, ali mu omogućite oporavak jer je potrebno da vas služi još mnogo godina – zaključuje Atanaskovi­ć, navodeći objašnjenj­a za neke od problema koji zahtevaju rehabilita­ciju posle porođaja.

Urinarna inkontinen­cija se javlja pri kijanju, kašljanju trčanju, skakanju...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia