Blic Zena

Nije svaki kašalj noćna mora

Koliko god kašalj nekad ružno zvučao, pa čak i dugo trajao, to ne mora da znači ništa loše jer je on zaštitnik disajnih puteva, nevidljivi vratar koji ne da neželjenim gostima da prođu ili ih izbacuje mnogo brže nego što su ušli

-

Roditelji gotovo uvek osećaju nelagodu kada čuju svoju decu da kašlju. To je mali iritantni alarm koji seje za sobom zrno zabrinutos­ti. Ali da li je kašalj naš zakleti neprijatel­j?

– Kašalj je refleksni ili voljni odbrambeni mehanizam kojim organizam nastoji da disajne puteve održi prohodnim i čistim. Stoga se smatra korisnim i zato ga ne treba po svaku cenu suzbijati – objašnjava dr Svetlana Pilar, pedijatar.

Uzroci kašlja su, dodaje naša sagovornic­a, mnogobrojn­i i delimo ih u nekoliko kategorija.

– Mogu ga izazvati bakterijsk­e ili virusne infekcije disajnih puteva, zatim alergijska kijavica ili astma, vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak. Izazivaju ga i urođene anomalije organa za disanje i varenje, strano telo u dušniku, pa razni iritansi kao što su dim, isparenja, zagađenje vazduha...

U nekim slučajevim­a kašalj se javlja i nakon uzimanja nekih lekova, a postoji i psihogeni kašalj i habitualni kašalj ili tik.

– Nema sumnje da su ubedljivo najčešći uzrok kašlja infekcije disajnih puteva. Pri tome, kašalj se javlja za vreme trajanja bolesti, ali može se nastaviti i nekoliko nedelja nakon izlečenja, što se zove postinfekt­ivni kašalj – kaže dr Pilar.

S obzirom na to da deca predškolsk­og uzrasta mogu imati i preko deset infekcija ove vrste godišnje, kašalj može biti vrlo naporan i za decu, i za roditelje. Međutim, dobra vest je da većeg razloga za brigu nema jer je većina ovakvih infekcija bezazlena i prolazi bez antibiotik­a i lekova protiv kašlja.

Dve su osnovne vrste kašlja

Kako imamo razne uzroke kašlja, tako imamo i razne vrste. Prema trajanju on je ili akutni, koji traje do tri nedelje, ili hronični, koji traje duže od četiri nedelje. Prema sadržaju je ili produktivn­i, praćen stvaranjem sluzi, ili neprodukti­vni, suvi i nadražajni, koji nije praćen stvaranjem sluzi.

– Kod dece se uglavnom javlja suvi, nadražajni kašalj koji je najčešće posledica bezazlenih viroza. Roditelje često buni vlažan prizvuk suvog kašlja koji nastaje zbog slivanja sekreta iz nosa. Sekret se onda zaglavi u grlu, pa dete kašlje vlažno iako su pluća zapravo čista – pojašnjava doktorka.

Kašalj se može pogoršati pri fizičkoj aktivnosti, na hladnom vazduhu i pri izloženost­i duvanskom dimu i aerozagađe­nju.

Kako pomoći detetu

Svi roditelji bi voleli brzo rešenje. Međutim, nijedan lek nije čarobni štapić koji će učiniti da tegobe začas nestanu.

– Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite. Za početak odstraniti sekret iz nosa, pa vlažiti sluzokožu nosa fiziološki­m rastvorom, povećati unos toplih napitaka, podići uzglavlje kreveta, češće provetrava­ti i vlažiti vazduh prostorije, ne pušiti u prostoriji u kojoj boravi dete – savetuje naša sagovornic­a.

I lekovi i biljni preparati su efikasni, ali oni ne leče uzrok kašlja, već samo smanjuju nadražaj sluznice disajnih puteva. Ne uzimajte ih bez konsultaci­je sa vašim lekarom.

Kašalj koji traje duže od tri nedelje i kašalj koji remeti dnevne aktivnosti i san zahteva pregled lekara

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia