Blic Zena

Oduvaću i 100 svećica

Desanka Jevremović, penzionerk­a, o receptu za dugovečnos­t

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Baka Desanka Jevremović iz sela Kušiljevo kod Svilajnca je 14. januara napunila 99 godina. Vršnjakinj­a Marlona Branda i Miodraga Petrovića Čkalje kaže da se tajna njene dugovečnos­ti krije u radu, srećnom braku u kome je provela 70 godina, umerenosti, optimizmu, druženju, redovnom vežbanju i zdravoj ishrani.

– Svima bih poželela svoje godine u dobrom zdravlju. Verujem da je tajna mog dugog života u tome što nikada nisam drugom čoveku poželela zlo, jer ne može meni da bude dobro ako nije i onom do mene. Uvek sam imala optimistič­an pogled na život, volela sam da se družim i ugostim svakoga i nakon celodnevno­g rada u njivi – priča baka Desanka.

Sećam se svega što sam učila u školi

Odrasla je u velikoj, siromašnoj, seoskoj porodici u kojoj su samo njih tri sestre preživele. Oduvek je mnogo radila, nije bilo vremena za predah.

– Žao mi je što imam samo četiri razreda osnovne škole, jer sam bila najbolja učenica. Mogu i sada da ispričam sve što sam tada naučila, od recitacija do detalja o banovinama Kraljevine Jugoslavij­e. Pošto ja nisam bila u mogućnosti da se školujem, veoma sam ponosna na obrazovanj­e svoje dece, sinova inženjera i pedijatra, i ćerke doktorke prima

Kad je ugasila 99 svećica na torti, Desanka se prisetila 70 godina braka u kom je vladala ljubav i sloga i iz kog se izrodilo troje dece, što je njena najveća snaga. Ni u stotoj deceniji se ne predaje – vežba, igra karte, recituje i čeka tortu s brojem sto

Sva tri puta sam se porodila u svojoj seoskoj kući, muž me je porodio, jer sramota je bilo da to neko drugi radi

rijusa, kao i obrazovanj­e svojih unuka i praunuka.

Sa njive na porođaj

Kaže da se kasno udala, tek sa 23 godine, ali iz ljubavi, i u braku je bila punih 70 godina.

– Imala sam dobar brak, poštovali smo jedno drugo, izrodili troje dece u slozi i ljubavi. Do pre nekoliko godina radila sam u njivi i u bašti i gajila živinu. Kada sam prestala da radim poljoprivr­edne poslove, imala sam više vremena za pletenje džempera, čarapa, šalova...

Desanka se sva tri puta porodila u svojoj seoskoj kući. Muž ju je porađao jer je, kako kaže, „sramota da to neko drugi radi“.

– Dok sam bila trudna s drugim sinom, ceo dan sam bila u njivi, žnjela sam pšenicu i vezivala snopove. Uveče sam se porodila, a ujutru sam ustala da spremim ručak za sve, da se proslavi rođenje sina.

Otkako ne radi u polju i ne održava baštu, počela je da vežba, samostalno i svakodnevn­o, onako kako joj je jednog vikenda pokazala unuka.

– Oduvek se hranim zdravo, ni u čemu ne preterujem. Svima bih savetovala da sporije i umerenije jedu jer i u tome leži zlatni ključ dugovečnos­ti.

Tablić razvija moždane vijuge

Veruje da ne može da se trenira samo telo već i mozak, pa gledanje „Slagalice“u 19 sati gotovo da nikad nije propustila za 30 godina koliko se emituje ova emisija.

– Obožavam „Slagalicu“, a u slobodno vreme najviše volim da igram tablić. Nekada je to bilo u moje slobodno vreme, a sad je u slobodno vreme komšinice i porodice, ali to je za njihovo dobro, da i oni vežbaju mozak.

Baka Desanka računa jednako brzo kao ranije, jedino što se promenilo jeste veličina karata s kojima igra.

– Neophodne su mi veće karte zbog oslabljeno­g vida. Dok mi je suprug bio živ, kad je imao 88 godina, tražila sam od ćerke da više igra tablić sa mnom, bojala sam se da mi mozak ne zakržlja.

Volela je da sa svojim suprugom Dragetom uz kafu priča o tome kako su zajedno proživeli predivan život.

– Imali smo dovoljno zdravlja i uvek smo mogli da radimo i da prehranimo porodicu. Sve borbe smo izborili, ratove preživeli, sestre su nam se udale, decu smo poženili, svadbe pravili, slave proslavlja­li, sve goste ugostili, proveselil­i se i igrali na slavljima mnogih rođaka, i što je najlepše – dobili unuke i praunuke da nam uveseljava­ju život.

Dok mi je suprug bio živ, kad je imao 88 godina, tražila sam od ćerke da više igra tablić sa mnom, bojala sam se da mi mozak ne zakržlja

Život je ringišpil, težak ali lep

Nekada je baka Desanka pevala po ceo dan, ali to više ne radi. Otkako je prošle godine umro njen najstariji sin Ratomir, nema više snage za pesmu, ali voli da recituje.

– Najveća radost mi je moja porodica. Od svoje dece imam četvoro unučadi i troje praunučadi. Najstariji praunuk ima 25 godina i završio je Rudarsko-geološki fakultet. Srce mi je puno kada smo svi na okupu.

Kaže da je život jedna korpa na ringišpilu, težak ali i lep.

– Bitno je da sebi postavimo realne ciljeve u životu, čijim rešavanjem donosimo sreću sebi i drugome. Eto, to je moj recept za lep i ispunjen život.

Otkako ne radi u polju i ne održava baštu, počela je da vežba, samostalno i svakodnevn­o, onako kako joj je jednog vikenda pokazala unuka

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Najveća radost joj je porodica, a ima čak četvoro unučadi i troje praunučadi
Najveća radost joj je porodica, a ima čak četvoro unučadi i troje praunučadi
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia