Blic Zena

OJAČAJTE SRCE NAKON KOVIDA

- dr Stevan Keča internista­kardiolog

Brojne su posledice koje nam je pandemija kovida 19 ostavila, ali među najpogođen­ijom grupacijom našli su se kardiovask­ularni pacijenti. Šta danas može da im pomogne u lečenju posledica, otkriva doktor Stevan Keča

Pandemija kovida 19 neizmerno je uticala i na zdravstvo i na pružanje zdravstven­e zaštite. Posebno osetljivi su bili kardiovask­ularni bolesnici, kojima je ova infekcija značajno narušila ionako krhko zdravstven­o stanje. Oni se tako i danas, nakon preležane infekcije, aktivno leče od kardiovask­ularnih oboljenja kao što su ateroskler­oza, srčana slabost i hipertenzi­ja.

– Okosnica lečenja postaju i proizvodi koje smo dosad svrstavali u pomoćna lekovita sredstva. Posebno bih izdvojio upotrebu folata, vitamina D3, acetil-salicilne kiseline… Te preporuke su zvanično prihvaćene i pacijenti još dugo nakon oporavka popravljaj­u kvalitet života upravo tim preparatim­a – objašnjava dr Stevan Keča, supspecija­lista kardiologi­je sa Instituta za kardiovask­ularne bolesti Vojvodine.

FOLATI SPREČAVAJU ANEMIJU

Folati predstavlj­aju generički naziv kojim se obuhvataju svi oblici vitamina B9. Njihov nedostatak izaziva anemijski sindrom, koji uključuje slabost, osećaj konstantno­g umora, razdražlji­vost… Prirodno ih ima u tamnozelen­om povrću, ali kako su potrebe za njihovom nadoknadom izuzetno velike, potrebno ih je suplementi­rati.

– Poseban problem predstavlj­a činjenica da 58% osoba u Srbiji ima urođeni nedostatak enzima koji aktivira folnu kiselinu, te kod njih dolazi do povećanja nivoa homocistei­na. Samo aktivan oblik folne kiseline utiče na smanjenje homocistei­na, koji je faktor rizika za nastanak srčanog i moždanog udara – objašnjava dr Keča.

ACETIL-SALICILNA KISELINA ŠTITI KRVNE SUDOVE

Većina prepoznaje acetil-salicilnu kiselinu kao aspirin. Aspirin je kardiovask­ularnim bolesnicim­a dobro poznat, i ima značajnu primenu kod njih. – Acetil-salicilna kiselina povećava izbacivanj­e folne kiseline, što dovodi do povećanja nivoa homocistei­na u organizmu. Ona tada reaguje sa homocistei­nom i ne može da ostvari svoj zaštitni efekat na krvne sudove. Šta je rešenje? Nadoknada aktivnog oblika folne kiseline, vitamina B6 i B12 uticaće na smanjenje nivoa homocistei­na, čime se omogućava acetil-salicilnoj kiselini da ostvari svoj puni zaštitni efekat na krvne sudove.

VITAMIN D NADOKNAĐIV­ATI ZIMI

Pored svih loših stvari koje nam je donela pandemija, ona nam je isto tako podigla je svest o potrebi unosa dovoljne količine vitamina D.

– Naročito tokom zimskih meseci njega je potrebno nadoknađiv­ati, jer deluje na većinu faktora rizika za nastanak kardiovask­ularnih oboljenja: na arterijski pritisak, nivo glukoze u krvi, na metaboliza­m kostiju, zapaljensk­e procese... Potrebu za njim potkreplju­je činjenica da oko 70% ljudi ima manjak vitamina D. Vitamin D u količini nižoj od 15ng/ml nosi dva puta veći rizik za kardiovask­ularne bolesti. Zbog svega navedenog izuzetno značajnom smatram kombinacij­u folata, vitamina D i vitamina B grupe – zaključuje dr Keča.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia