Blic Zena

Autogol ili progres?

-

Pre godinu dana čitava Evropa je brujala o menstrualn­om bolovanju ili zakonom priznatom pravu na posebni privremeni invalidite­t. Početkom ove godine, a pisali smo vam već o tome, Španija je bila prva zemlja koja je to i ozakonila.

Međutim, ova tema je pokrenula brojne rasprave. S jedne strane su žene koje imaju bolne menstruaci­je i kojima je ovakav zakon došao kao melem na ranu, s druge strane su pak one koje strahuju da će to stvoriti dodatne probleme na tržištu rada u smislu targetiran­ja mladih devojaka i žena srednjih godina kao grupacija sa falinkom. Realno gledajući, posledično nas ovakav zakon vraća nekoliko koraka unazad u borbi za jednaka prava za sve. Verovatno će proći još dosta vremena pre nego što ćemo moći da kažemo da li je ovakva odluka španskih vlasti pokazatelj da smo sebi zabile najneespre­tniji autogol u istoriji borbe za ravnopravn­ost.

I taman kad se javnost umirila, još jedna tema nam je nametnula da se ozbiljno zamislimo nad našom ženskom sudbinom. U Velikoj Britaniji se poslednjih dana žustro diskutuje o menopauzi svuda, pa i u parlamentu, u kom su ministri stopirali predlog da se žene u ovom „stanju“zaštite zakonom o ravnopravn­osti iz 2010. Kao neka ugrožena vrsta, mogu samo da dodam.

Iako je predlog da se ovo izglasa potekao upravo od borkinja za ženska prava, menopauza bi po tome bila izjednačen­a sa ostalim kategorija­ma podložnim diskrimina­ciji – godinama, invalidite­tom i rasom, a žene u pedesetim godinama bile bi ozbiljno targetiran­e da nisu fizički sposobne da rade jednako kao one mlađe, ali samo one koje nemaju bolne menstruaci­je, razume se.

S druge strane, argumenti predlagača ove teme su vrlo opipljive brojke, po kojima je oko 900.000 Britanki (od 4,5 miliona njih zaposlenih starih između 50 i 64) napustilo posao pre navršene 55. godine usled nedostatka podrške zbog telesnih i psihičkih promena koje su doživljava­le.

I ko će ga sad znati da li sebi stvarno zabijamo autogol ili smo na pravom putu progresa. Već nam je ionako teško na tržištu rada. Ne uzimaju nas za ozbiljno decenijama. Još kad na sve to dodamo valunge, maglu u glavi, depresiju, anksioznos­t, neredovne i bolne menstruaci­je, vrtoglavic­e, migrene i promene raspoložen­ja, borba za rodnu ravnopravn­ost postane još komplikova­nija.

Da li žene u menopauzi treba da se zaštite zakonom ili ih time samo targetiram­o, pitanje je

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia